PANORAMA POOL VILLA ( Sea View ) Lexis Hibiscus


Assalamualaikum w.b.t.
Sempena menyambut kelahiran yang ke 30 hari tu, encik suami berbaik hati nak bawa jalan-jalan ambil angin tempat yang dekat-dekat je. Plan nak pergi Avillion Sepang, tapi last-last minit tukar plan. So, ke Port Dickson la kami.

Suami suruh booking hotel kat Lexis Hibiscus. Ermmm..aku apa lagi... sementara ada orang nak belanja kan, terus booking packing baju and terus pergi. Sebab dah lama sangat tak bercuti, rehatkan diri dari bekerja sepanjang masa.

Bila sampai je tempat check in hotel, perghhh....layanan dorang memang tip top! Siap offer tolong angkat beg bagai. Tapi tak payah pun, ktorg menginap bukannya lama.. bawa pakaian tak banyak, so beg boleh bawa sendiri, ringan je. Dorang siap buat persembahan " Selamat Datang " lagi. Terpegun tegok, ye la... aku ni orang kampung..masuk hotel pun yang biasa-biasa je, tak de nye diorang nak buat persembahan macam tu. And, bila diorang nampak kita bawa budak-budak, siap offer bagi lolipop tau. Anak aku siap mencari lagi akak yang bawa bakul lolipop tu..sebab nak lolipop lagi.😃😃

Rupanya untuk bilik Panorama Pool Villa ( Sea View ), tempat check in dia kat tempat lain. Tempat check in dia kat LightHouse. So, buggy car akan bawa kita ke LightHouse. Jauh juga dari main building. Kalau jalan kaki, berpeluh la juga ketiak. Masa check in kat LightHouse tu, diorang akan minta deposit RM 300, akan dipulangkan semula masa kita check out nanti.


Memandangkan bilik ktorg jauh dari main building, tapi servis buggy car sentiasa ada. Paling lama tunggu pun 10 minit, tapi selalunya bila ktorg keluar bilik je, terus ada buggy car. So tak de masalah la.

Bagi saya, berbaloi sangat nak laburkan sedikit duit untuk menginap disini, sebab apa.. banyak aktiviti yang boleh korang buat kat sini.. tak macam hotel lain...bila malam je, sunyi...tak de aktiviti. Duduk la terperap dalam bilik, tapi tak bagi Lexis Hibiscus.. macam-macam aktiviti korang boleh cuba kat sini.. macam ktorg hari tu, malam ada persembahan "worrior api".. best!


Korang boleh check kat sini, antara aktiviti yang diorang buat.. macam kiorang tak sempat sebab si abang demam la pula.. so, duduk la dalam bilik tengok tv. ☹

First time budak-budak ni naik buggy car, masing-masing nak duduk sendiri.





Rasa nak mancing jer :D

Malam baru sempat jenjalan ke Hibiscus Walk. Semua kedai dah tutup


Terpegun anak-anak tengok orang ni main api.



So, sebab tempat ni best sangat... aku bagi 5🌟🌟🌟🌟🌟, memang terbaik!
Pekerjanya yang ramah, tempat yang bersih..fasiliti yang lengkap..👍
So, korang apa lagi... bawa la keluarga datang sini, comfirm puas hati. :D



Jalan-Jalan ke Legoland Malaysia

Assalamualaikum w.b.t.
Sempena hari jadi saya yang dah berbulan berlalu, suami dah plan nak bagi hadiah ajak jalan-jalan ke Legoland ( untuk anak-anak juga, sebab tiada hadiah yang paling berharga bagi seorang ibu selain tengok anak-anak gembira :'D ).Ni kiranya hadiah 2 in 1 la ni.Tapi disebabkan tiada masa, so tertangguh sampai ke bulan 4, padahal birthday bulan 2. Tak pe, tak mengharapkan apa-apa hadiah pun dari suami, sebab saya tahu macam mana letihnya suami mencari rezeki siang malam kadang-kadang tak cukup tidur. Tapi, suami still juga nak bagi hadiah, even banyak kali dia tanya saya nak hadiah apa, jawapan yang sama.. tak nak apa-apa hadiah, cukuplah dia sentiasa di sisi chewahhh.. :P

Lepas balik dari kerja malam, terus rushing ke airport sebab flight pukul 9.50 pagi, nasib baik dah check in awal-awal. Sampai airport breakfast and terus naik flight.

Smp Senai Airport, naik MyCar ke Legoland cuma RM 20, kalau GrabCar RM 23. Bila sampai ke Legoland, pemandu drop up kami di Medini Mall, and jalan kaki ke Legoland. So, bagi korang yang nak merancang ke Legoland, tak payah susah-susah hati nak cari makan kat mana..makan je kat Medini Mall ni. Dekat sangat..just kat tepi Hotel Legoland je..jalan kaki tak sampai 100 meter pun. Kat Medini Mall ni ada Chicken Rice Shop, KFC, Guardian, Al-Ikhsan, kedai serbaneka..ATM ( kat dalam Theme Park Legoland tu pun ada ATM juga, tapi masa kami kat sana Out OF Service pula )so, baik sediakan duit awal-awal.

Bagi saya, kalau setakat bawa anak bawa 4 tahun ke bawah, tak banyak permainan yang dia boleh main.. kesian kat anak-anak. And, macam tak berbaloi jer kalau bayar mahal-mahal tapi tak boleh main kan. 5 tahun ke atas ok la..

Antara kejadian semasa kami kat sana: ( Theme Park dan Hotel )
1- Panas terik- So sediakan cap untuk anak-anak dan juga payung. Kalau bawa baby , sila bawa kipas kecil untuk baby.
2- Hujan - So, aktiviti tergendala sekejap. Nak beli baju hujang yang plastik tu mahal, sehelai RM 10. Beli kat kedai dalam Theme Park tu. Kalau nak jimat masa nak masuk tu, beli siap-siap kat kedai serbaneka kat luar..ada jual, kalau rasa-rasa masa nak masuk tu macam nak hujan je.
3- Si adik tak dapat main banyak permainan, sebab baru 3 tahun.
4- Kasut basah sebab kena hujan, so better pakai selipar jalan jer.
5- Semasa kat hotel, dia akan bagi kad ( sebagai kunci ) untuk ke bilik . Dan kad tu juga, digunakan untuk masuk ke tingkat bilik hotel yang korang tempah je. Contoh je bilik korang kat tingkat 3, so bila korang tekan lift ke tingkat 4, dia x boleh tekan pun. Button lift tak akan menyala. Kad tu hanya boleh ke floor bilik korang, ground floor and LG Floor dan ke tingkat 5 sahaja. ( tingkat 5 ada swimming pool ). Kalau korang nak naik ke bilik tanpa membawa kad tu, so tak boleh la.
6- Breakfast kat hotel, kena on time. Kena pilih masa untuk ke restaurant. Ada 3 pilihan masa..kami pilih yang paling akhir iaitu pukul 9.30 pagi - 10.15 pagi. 10.15 pagi tu, dorang dah start kemas restaurant. So, korang kena patuh masa ok.
7- Boleh check out tanpa berurusan kat kaunter. Cuma drop up kad bilik dalam kotak yang diorang sediakan kat kaunter pendaftaran. Korang tak perlu beratur semata-mata nak check out. Tapi yang ni saya tak pasti... dia kena isi borang siap-siap masa kat bilik rasanya. ( tahu benda ni pun masa berbaris nak check out )
8- Jangan cuba-cuba nak menipu umur anak ( bukan kami ), semata-mana nak bagi anak main permainan tu. Bahaya!
9- Jangan mencuri lego block. Masa anak-anak bermain kat lobi hotel, anak orang putih tu bawa selonggok lego block naik ke hotel.Mak dia yang suruh. Tak tahu lah sama ada dia nak main kat bilik atau sebaliknya.
So, keseluruhan saya bagi 4.5 bintang untuk Legoland :). Insya Allah, bila anak-anak dah besar sikit..kami akan datang sekali lagi.

Di hadapan Hotel Legoland.

Lego race ni kalau tak silap untuk anak-anak 7 tahun ke atas. So, anak-anak saya tak dapat la naik. Ambil gambar je la, buat kenang-kenangan.

Riding Horse untuk anak 4 tahun ke atas.


Tak pernah lagi jejak kaki ke Singapore.












Setiap pagi, mamat Lego berjambang berbadan kuning ala jaundis ni akan datang..ambil gambar dengan anak-anak...so ready.



Kat lobi hotel ada banyak lego block..so anak-anak boleh main sampai puas.


Katil bertingkat untuk anak-anak. bawa tu ada extra tilam. So, 3 orang anak boleh muat lagi.

Bilik untuk mak bapa. 
Ada kolam untuk anak-anak. Kat pool ada guard pool jaga.


Jalan-jalan Ke Expo NegaraKu 2017

Assalamualaikum w.b.t
Dah lama tak bawa anak-anak pergi jalan-jalan. Hujung minggu je terperuk kat rumah, sebab saya bukannya reti bawa kereta, lesen pun tak ada. Tapi tak apa, public transport kan ada.. GrabCar Uber pun ada, semua di hujung jari je.
Bosan duduk rumah, buka facebook and search tempat-tempat yang best area Kuala Lumpur ni. Keluar pula Facebook Siakap Keli tentang Expo NegaraKu kat Dataran Merdeka. Wah! ini sudah cukup bagus, masuk percuma pula tu. Ok, siapkan anak-anak.. booking GrabCar terus keluar dari rumah.
Excited tengok orang ramai-ramai kat sana. Kat luar kawasan expo, berderet booth orang menjual makanan. Rasa nak beli je semua. Kebetulan anak-anak lapar masa tu, so sebelum masuk makan dulu.
Expo ni, dia terbahagi kepada 5 kubah. Kalau ramai sangat orang, untuk memasuki kubah pertama dan ke 5, kita kena berbaris sekejap. Jangan risau, walau cuaca kat luar panas sangat sampai boleh buat ko rentung tapi kita berbaris bawah tempat tertutup siap ada kipas yang keluarkan renjis-renjis air tu lagi...sejuk je. Kat dalam kubah lagi sejuk, so sesiapa yang bawa anak-anak kecil tu boleh la sediakan sweater ke, tak pun pakaikan diorang lengan and seluar panjang.
Expo ni sesuai untuk seisi keluarga. Serius, lepas pergi ke expo ni...baru tahu rupanya negara kita ni banyak tempat-tempat pembangunan yang saya langsung tak tahu sebelum ni. Bangga siot... lagi bertambah pula perasaan cintakan negara ni :P
Ok lah, malas nak tulis panjang-panjang. Penat jari menaip. Tengok gambar je la ye :)

Tayangan singkat di kubah pertama. 


Macam dalam LRT tapi LRT tu tak bergerak pun. Belakang tu screen, so nampak macam bergerak la.

Naik LRT sampai Terengganu :D
















Bagi pendapat saya, Expo macam ni kena buat setiap tahun. Biar semua orang tahu, negara kita ni banyak je tempat membangun, projek mega sana sini. So, dengan ini saya bagi 4.5/5  bintang...*clap..clap..clap...