Cara Download Tulisan ( FONT) Yang Menarik Di Microsoft Word

Assalamualaikum w.b.t..
Hari ni saya nak share bagaimana nak dapatkan tulisan yang menarik untuk digunakan dalam microsoft word. Sorry, sebenarnya benda ni dah ramai orang tahu, cuma saya nak share kepada sesiapa yang belum tahu :D, please jangan kecam saya..hahaha

1- Buka google... and buka laman web untuk mendownload font
2- Pilih font yang korang suka, dan download.
3- Copy file font yang korang dah download tu.
4- Tekan butang Start, pilih Control Panel
5- Pilih "Appearance And Personalization"
6- Selepas tu pilih "Font"
7- Paste file font yang korang dah download.
8- Buka microsoft, dan click kat bahagian font...dan pilih font yang korang dah download tu.
9- So, menaiplah seperti biasa.. :)

Step by step beserta gambar.

1- Download font di laman web berikut
      Da Font
      1001 Free Font
      Font Squirrel
      Urban Fonts

2- Saya guna laman web Da Font untuk mendownload. Dan saya memilih untuk download font yang bernama" Lutin_Paniquangoisse" * ingat nama font yang korang dah download, supaya senang nak cari nanti dalam microsoft word"


3- Buka file font yang korg dah download, dan copy file tersebut. * Jika file yang korg download tu berbentuk Folder, so korg kena extract file tu.. boleh tengok caranya kat sini---> Cara Extract File
Kat bawah ni, contoh file font yang saya dah download tadi. Right click file tu dan Copy.

4- Bila korang dah copy file font, korang tekan Start Button dan pilih Control Panel

5- Pilih "Appearance And Personalization"

6- Pilih " Font"

7- Paste file font yang korang dah copy tadi.

8- Buka microsoft, dan click kat bahagian font...dan pilih font yang korang dah download tu.



9- So, menaiplah seperti biasa.. dan inilah hasilnya :)


Selamat mencuba! Semoga bermanfaat..


0 comments: