Sifat Pemalas Kemas Rumah

Assalamualaikum w.b.t..
Sifat malas mesti ada kt dalam diri seseorg tu, tak kesah la byk ke sikit.. and saya pun macam tu. Saya memang pemalas sangat nk buat itu ini, percaya tak? Tapi, saya akan lawan sifat malas tu.. lagi-lagi bab nak kemas rumah.. baru je kemas sikit, dah bersepah..lemah semangat dibuatnya. Selalunya , bila dah tak de mood nak kemas rumah..saya cepat-cepat buka blog rakan-rakan blogger yang lain tentang susun atur rumah..wah! kemas sangat. Boleh ambik idea dorang.. jeles tau tengok rumah dorg kemas je. And secara automatik semangat nak kemas rumah tu datang.. berkobar-kobar plak tu..hahaha.. and lepas tu, habis satu rumah saya kemas and susun. Itu je cara saya nak kembalikan sifat rajin mengemas.. rumah saya ni rumah kos rendah je ( 633 sq ft ), bilik pun ada  2. tp barang banyak, x tahu nak sumbat mana. Insya Allah, jika ada rezeki lebih kami suami isteri, nanti boleh la beli rumah besar sikit.. doakan ye. :)
Antara blog yang saya selalu skodeng nak bagi semangat kemas rumah ni meresap ke dalam diri..


Sebenarnya banyak lagi, tapi yang dua ni la yang saya selalu skodeng.. selain tu, saya salalu juga buka Pinterest, nak cari idea cara kemas-kemas barang.. Kalau bab-bab nak beli barang hiasan rumah, or tempat penyimpanan barang..saya beli yang murah-murah je.. tak mampu nak beli mahal-mahal. Tempat yang selalu saya shopping kat Mr. DIY, Kaison, Daiso, and Sogo ( beli bila ada sale jer ).. Hari tu, beli beberapa barang kat Kaison, tapi sebelum pergi kaison saya singgah sekejap kat Sogo.. niat beli frame gambar kat Sogo, barang dah ambik..masa nak bayar tu..trus tak jadi sebab nak usha Kaison dulu.. mana tahu boleh dapat frame yang seakan akan sama tapi jauh lebih murah..sebab frame yang kat Sogo tu dalam RM 100  lebih. Sampai kat Kaison, jumpa frame seakan-akan sama dengan kat Sogo.. tp just Rm 22.90 jer. Berbaloi-baloi. 


Yang ni gambar kanvas, tengok kat Sogo RM 32++ ( gambar bunga).. beli kat Kaison.. beli rm 25++


Kalau kat Sogo dalam Rm 9.90.. banyak beza tu.


Beli Wallpaper kat Kaison 10M panjang Rm 19.90.. saya beli buat cover drawer suami yang dah macam belacan. Banyak lagi balance, tengah cari idea nak cover apa plak lepas ni.

Masa singgah kat Sogo tu, just beli cadar untuk single bed and perfume kereta/ rumah.. wangi! Jenama Lovely Lace.. RM 29.90.. dapat dua bekas.. boleh campur. Masa beli tu, nampak encik2 beli pewangi ni.. kebetulan suami pun ada pesan suruh beli pewangi kereta, so saya beli yang ni. Satu untuk rumah, satu untuk kereta. Saya sebenarnya memang tak suka pewangi kereta yang biasa jual kat kedai tu ( biasanya wangian lemon ), sakit kepala dibuatnya. Terus mabuk and pening. :)


Mesin basuh Samsung Active Dual Wash

Assalamualaikum w.b.t..
Sempena ulang tahun perkahwinan kami yang ke 3, encik suami hadiahkan saya mesin basuh baru memandangkan mesin basuh lama dah tak boleh on.. saya terpaksa cuci baju pakai tangan.. sadis kan.
Sebelum ni saya pernah bagitahu suami yang saya nak mesin basuh samsung baru ni, tapi tak de la nak2 sangat..sekadar menyatakan hasrat je.. tak sangka pula suami hadiahkan mesin basuh idaman ni. Terima kasih encik suami..
kenapa saya suka mesin basuh ni?

1- Ada tempat menyental.
Saya ni tak suka main masuk je kain dalam mesin, saya kena gosok guna tangan dulu sebelum masuk kain spt seluar dalam dan baju-baju anak..supaya lebih bersih. So, dengan adanya benda alah ni..saya tak payah nak menyental baju kat dalam besin.. Sebelah benda ni ada macam tempat air keluar..so x payah susah2 cedok air masuk dalam alat tu.. lepas sental baju, terus tuang je dalam mesin basuh dia..

2- Magic detergent dispenser
Yang ni, fungsi dia bila kita letak sabun.. kat dalam tu ada macam benda bentuk kipas..so bila air masuk dalam dispenser tu..dia akan pusing sekali..so, xde la lebihan sabun dalam dispenser tu.. bersih jer.. x sama dengan mesin basuh lain..

3- Wobble technology
Ni fungsi dia, bila kita basuh baju tu, baju tak bergumpal.. masa nak keluarkan baju dari dalam mesin basuh pun senang... tak terbelit2 dengan kain2 yang lain.

4- Magic filter
Kalau korang perasan, kalau mesin basuh biasa.. dia guna kantung jaring kan nak elak partikel2 yang terdapat kat pakaian kita.. tp kalau mesin basuh ni..dia x guna jaring2 tu.. dia guna filter kat bahagian tepi.. senang nak bersihkan filter.. pakaian pun bersih..xde benda macam bulu2 ke melekat.

5-Teknologi inverter digital
Yang ni fungsinya untuk menjimatkan elektrik..so, xde la banyak sangat guna elektrik.. bil pun x melambung.

6- Setiap kali dia nak start membasuh and stop membasuh..dia akan keluarkan bunyi muzik comel..suka sangat.

7- Boleh  detect error pada mesin dengan aplikasi.. kena download kat smartphone la.. nama benda alah ni...Smart Check. So, bila mesin tetiba tak boleh gerak ke.. dia akan keluar nombor error..so, senang nak tahu apa masalah mesin ni. Bila nak call tukang repair, dah tahu diagnose kerosakan mesin korang.

Sebenarnya banayk lagi keistimewaan mesin basuh ni.. korang boleh check kat laman web Samsung.


Ni la mesin basuhnyer..



Bahagian dalam mesin.. Yang kat tepi tu la yang saya maksudkan filter untuk tangkap partikel2 yang keluar dari kain yang kita basuh tu.
Yang kat bawah tu, nampak tak yang macam roda tu.. ada dua tu.. tu la dinamakan teknologi wobble.. pakaian korang tak akan tergumpal antara satu sama lain. 

 Yang ni tempat letak sabun dia.. bila air keluar untuk ke bahagian tempat letak sabun ni.. kipas tu yang akan pastikan sabun tu betul2 larut.. and tidak meninggalkan kesan sabun kat pakaian korang dan kat dalam dispenser tu skali.

Yang ni la tempat soak pakaian tu.. x susah2 cari besen.. nak rendam pakaian kat sini pun boleh.. kalau korg prasan..kat belah kanan tu ada tempat air masuk.. 


Mesin basuh lama.. beli pun 2ndhand jer. Pakai dah 4 tahun, sebelum kahwin lagi.. owner 1st..dah pakai x tahu dah brp tahun.. akhirnya tewas jugak.
 So, bagi sesiapa yang nak beli mesin basuh, sangat disyorkan.. harga pun boleh tahan.. xde la semahal mesin front load tu.. tak mampu kami nak.

Bercuti Sempena Tahun Baru

Assalamualaikum w.b.t
Selamat tahun baru 2016 pada korg. Hari ni just nak share masa 1.1.2016 hari tu kiorg satu family termasuk family in law bercuti kat Lukut, Port Dickson. Mulanya ingatkan nak berkhemah dekat dengan pantai jer. Tetiba teringat pula tragedi 3 tahun lepas, kiorg dilanda angin ribut. Insaf dibuatnya. Lagipun memandangkan Irzhan baru 3 bulan, so kena tempah hotel.. tapi suami tetap dirikan khemah tepi pantai sebab FIL nak menjaring bersama dengan kawan-kawan dia.. First, suami nk booking hotel budget jer.. tp nampak macam tak selesa.. kesian Irzhan. SO, last-last saya ajak je dia check in kat Glory Beach Resort. Masa mula-mula nak masuk tu, yang tinggal apartment 3 bilik je yang tinggal, harga masa peak season Rm 580. Hampa... macam tak berbaloi je duduk sehari tp kena bayar memahal cam tu. Tetiba ada sorang lelaki tegur, dia tanya nak cari apartment ker.. dia bagi duduk kat apartment dia.. dia minta rm 380 je. 3 bilik.. rupa2nya ramai yang macam encik abg ni.. tgh cari pelanggan.. dorg berebut2 nak offer dduk apartment dorg.. kalau pandai main harga, mungkin korang akan dapat lagi murah. Saya cakap nak tanya suami dulu.. masa tu suami tengah bincang dengan sorg amoi cina, dia pun offer apartment dia.. dia offer rm 450.. rumah menghadap pandai, 3 bilik..semua beraircond,, ada tv, microwave, air panas.. macam-macam lagi. So, saya trick la amoi cina tu.. saya ckp tadi lelaki tu offer sy rm 320.. saya cakap kalau dia tak bagi murah, baik saya ambik je kt lelaki tu tadi.. bincang punya bincang, last-last dia mengalah..dia bagi harga rm 320.. hahaaha.. YES! Akhirnya dapat gak harga murah..bilik boleh tahan.. tingkat 7.. view memang cantik, menghadap pantai.

Layan sunset

Irsyad takut.. nangis2 x nak masuk kolam.. last2 suami ajak dia main terjun2.. boleh plak..haihh



Tempat menjaring ikan..



Memandangkan sy and anak duduk kt dalam bilik je, suami n FIL pergi menjaring. Banyak gak dorang dapat malam tu.. 





Lepas menjaring ikan, dorang bakar jagung plak.. bestnyer,,, 

Insya Allah, kalau ada cuti panjang lagi.. boleh pergi bercuti tempat lain pula.. :)