Smart TV Pilihan Aku - SMART TV LG 42" 42LB5820

Assalamualaikum w.b.t..


Hari tu, aku and suami pergi survey tv sebab nak gantikan tv sony yang besar gabak yang ada kat rumah tu. Sebab utama aku kiorang beli tv ni bukan apa, tv sony yang ada sekarang tu besar..kena letak kat kabinet tv, so makan space rumah aku yang kecik senonet ni.. lepas tu, anak aku ni jenis yang layan lagu2 baby kat youtube tu, selalu gaduh ngan ayah dia nak duduk depan pc, so bila ada smart tv ni tak de la dia ganggu ayah dia buat kerja. 

Survey punya survey, last-last aku berkenan smart tv lg 42" model 42LB5820.. kami beli kat Aeon Big, Ampang. Harga boleh dikatakan murah Rm1499.. tapi masa beli tu diskaun rm 30, so dapatlah beli dengan harga rm 1469.. alhamdulillah. Kenapa aku pilih model ni,first.. harga murah berbanding smart tv yang sama besar kat pasaran. Lepas tu, lots of features, korang boleh check kat laman web LG ni.. Smart TV LG 42" 42LB5820 , comfirm korang akan rasa kalau beli tv ni mmg berbaloi-baloi.  

 Tapi antara yang aku suka pasal tv ni,
1) Application seperti youtube, facebook, email and boleh main game.. banyak lagi.. but, korang kena ada wifi la..
2) Share screen contohnya korang boleh share screen smartphone korang dengan tv ni! bagus x?
3) Time machine - yang ni sama macam astro la.. boleh pause, stop, rewind and re-watch lepas korang record movie yang korang nak tengok tu kat external hard drive.
4 ) USB movie - yang ni kalau korang ada download movie ke lepas tu save kat usb or external hard disk, korang boleh cucuk kat dia punya usb port..lepas tu layan... hahaha

Sebenarnya banyak lagi keistimewaan smart tv lg ni, nak aku cerita satu-satu..memang panjang berjela..

So, bagi sesiapa nak beli tv ni.. aku memang rekomen.. kalau nak harga lagi murah.. korang boleh beli kat lazada.. rm 1399 je  >>>>Beli kat lazada<<< .. lagi murah dari harga yang aku beli kat Aeon Big. Tapi kat Aeon Big boleh sentuh2.. and check sebelum beli.. tengok dlu, puas hati..baru beli..hahahah..



Screen Share
 Encik suami layan game COC kat screen lagi besar.

Layan Facebook kat tv pula :)

Irsyad layan lagu kanak-kanak kat youtube.

Yang ni, aku download video dari youtube masuk usb, lepas tu cucuk kat usb port.
Layan lagu selimut tetangga dari Republik.

Sekian.





0 comments: