Majlis Aqiqah Dan Cukur Jambul

Assalamualaikum w.b.t..
Selesai juga akhirnya majlis aqiqah dan cukur jambul Irsyad. Kesian dia, rambut bahagian tengah dia tumbuh tapi sangat2 tak lebat, so nak gunting pun kena kat rambut bahagian tepi je. Nasib baik masa majlis tu dia tidur, orang gunting rambut dia pun dia tak sedar langsung.

Sebelum majlis sedap je dia tidur :)

Semasa majlis pun tidur lagi.
Antara tetamu yang hadir
Lepas majlis baru dia buat perangai, manja ngan nenek iyang ye..


Mungkin kita lupa samada ibu bapa kita melakukan aqiqah untuk diri kita atau belum.. kalau dah buat, alhamdulillah.. tapi kalau belum kita digalakkan untuk melakukannya jika kita mampu kerana ia sangat2 digalakkan. 

Dugaan Anak Terkena Bisul

Assalamualaikum w.b.t..

Baru-baru ni dugaan menimpa anak aku yang baru berumur 3 minggu. Memang kesian gila, sebab terkena bisul kat punggung area anus. Dia nak buang air besar pun menangis, menangis bukan yang slow2 punya.. menangis sampai tak keluar suara, sakit sangat kot. Kalau orang besar pun kena bisul comfirm sakit sangat2 kan, ni apatah lagi  bayi berumur 3 minggu. Ya Allah, hanya Allah je yang tahu betapa risau dan sedihnya aku tengok anak aku macam tu. Nak cuci anus dia lepas buang air besar memang susah, sebab nak sentuh sikit pun dia dah menjerit menangis sakit. Nak cakap aku tak cuci anus dia dengan bersih, tak jugak.. aku memang cuci bersih2. Aku terus bawa dia ke klinik, dorang just bagi antibiotik Cloxacillin.. setiap kali aku bagi kat anak aku dia muntah. Tambah aku risau, macam mana nak baik kalau tak makan ubat. Selang dua hari, bisul tak juga kecut-kecut.. anak aku still menangis setiap kali buang air besar. Aku pergi klinik lain, dorang still bagi antibiotik yang sama just sekarang dorang bagi ubat sapu. 2 hari aku bagi, still juga tak ada perubahan. Doktor kat klinik cakap jumpa dia lepas hari ke tiga, so hari ketiga aku bawa anak aku jumpa doktor tu.. last-last dia cakap tak de perubahan so dia refer anak aku ke Hospital Ampang. 
Sampai kat hospital, daftar kat kecemasan sebab Hospital Ampang takde outpatient rasanya. Jumpa MO, dia ambik darah kat tangan anak.. lagi anak aku menjerit sakit. Tapi tak kisah, biar sakit sekali je jangan sakit berpanjangan disebabkan bisul tu. 
Anak aku kena tahan sekejap kat wad pemerhatian, sementara tunggu MO Oncall Surgical datang tengok and refer kat pakar dia. Lepas MO tu tengok, and cakap kat pakar dia tentang anak aku, dia cakap boleh discharge. Dia bagi ubat antibiotik Augmentin, dia suruh bagi anak aku selama 7 hari...harap2 bisul boleh kecut.
Alhamdulillah,anak aku suka pula ubat antibiotik tu..may be rasa dia manis2 kot.. bau dia pun wangi. Selepas 2 hari bagi ubat tu, dah nampak perubahan..bisul dah start kecut.. and anak aku pun dah tak menangis sangat.. 4 hari lepas bagi ubat..anak aku dah tak nangis langsung masa buang air besar. Rasa syukur sangat-sangat. Hari ni dah seminggu anak aku minum ubat tu, dan aku dah stop bagi sebab ubat tu boleh bagi selama seminggu je. Bila check bisul dia, dah langsung tak da! Aku gembira sebab anak aku dah sihat. Hope bisul tu tak datang balik... :), lepas ni just tunggu 4 hari lagi nak jumpa pakar, may be dia nak tengok perubahan lepas ambik ubat tu kot, sebab kalo tak kecut may be dorang nak buat sedikit incision nak buang nanah dalam bisul tu. 

Ni la ubat antibiotik yang anak aku suka tu..
Mujarab, may be effect dia lagi kuat dari Cloxacillin

Ubat minum sebelah kiri tu, setiap kali anak aku minum dia muntah.. kesian anak aku :(
Tak de effect pun kat dia. 


Penggendong Egrobaby Dengan Infant Insert

Assalamualaikum w.b.t..
Aku happy sangat sebab dapat beli penggendong bayi Egrobaby.. dah lama kot ngidam barang ni. Bukan apa, nanti senang nak bawa Irsyad gi klinik, tak la lenguh tangan nak ampu dia kan. Kenapa nak beli jenama Egrobaby juga? Sebab bagi aku, penggendong lain tak boleh nak masukkan bayi baru lahir.. kalo Egrobaby ni senang sebab dia ada Baby Insert dia sekali, tak de la kepala baby yang lembik tu terlentok sana sini.


Beli penggendong ni kat kedai Fabulous Mom cawangan Cheras, bukan aku pun yang pergi beli. just kirim duit kat suami jer..sebab still dalam pantang, malas nak jalan jauh. (beli online pun boleh kat FabolousMom.com)
Kenapa aku suka penggendong ni sebabnya tali kat bahu dan waistbelt dia sangat empuk, so time gendong bayi memang tak sakit langsung. Infant insert pun sangat empuk, baby selesa duduk dalam tu.
Penggendong ni boleh diguna dengan 3 cara.. macam kat dalam gambar bawah ni.. tapi aku lebih suka baby duduk depan aku, coz senang nak tengok muka baby :)

Celok dari Egrobaby.com
So, bagi ibu2 yang nak pilih penggendong yang bagus, bolehlah pilih Egrobaby, tapi awas yek..sebab ada Egrobaby yang palsu..

Irsyad Darwisyah Dah Sebulan

Assalamualaikum w.b.t..

Masa yang berlalu tak terasa pun, tup-tup dah sebulan anak mama ni. Dari kurus je masa lahir, dah tembam dah dia sekarang. 


Susah sangat nak ambik gambar dia masa bangun, ye la.. buka mata je terus nangis nak susu, lepas menyusu je terus tidur balik..

Dulu masa lahir berat 3.2 kg, selepas sebulan naik 1.1kg.. anak mama kuat menyusu :).. 
Panjang pun naik  7cm dari lahir hari tu..
Sihat anak mama ni. 
Semoga Allah memberi kesihatan yang terbaik buat anak mama ni. Aminn...


Lahirnya Khalifah Allah

Assalamualaikum w.b.t..
25.9.13 yang lepas aku telah selamat melahirkan seorang khalifah Allah. Hanya Allah yang tahu betapa gembiranya menyambut kelahirannya setelah 9 bulan menunggu..so, hari ni aku nak share cerita pengalaman pertama melahirkan anak..

24.9.13

04:00
- Terbangun sebab sakit perut. Ingatkan sakit perut biasa je, tapi sakit tu hilang and datang balik selepas 10 minit. Aku tahan lagi, sebab sakitnya seperti sakit perut biasa.
04:30 - Aku bangunkan suami, and bagitahu aku sakit perut tapi tak pasti lagi sakit perut nak yak..yak.. ke or nak terberanak. Aku suruh dia standby je kalo jadi apa-apa. Aku ingatkan nak gi kerja lagi hari tu, sebab takut bila gi hospital belum masanya nak beranak pun.
08:00 - Sakit perut bertambah and datang setiap 10 minit. Aku ajak suami pergi hospital, masa mandi darah keluar tapi tak banyak pun, dua titik je.
08:30- Sampai kat Hospital Ampang , aku gi makan roti dulu konon-kononya nak ambil tenaga kalo nak meneran nanti, lepas tu mendaftar kat PACdisambut oleh SN Nabila, iaitu rakan aku sendiri, hilang sikit rasa nervous :) . Salin kain, lepas tu JM tolong pasangkan CTG. Masa tu sekali jer aku rasa sakit perut, hampeh betol!
09:00 - Doktor P buat VE, tak de la sakit sangat macam yang dorang selalu duk cerita. Lepas buat VE, rupanya laluan tak buka lagi, ceh! buat suspen je. Doktor cakap boleh balik dulu and cakap tu just false labour. Ok, tak pe. Aku balik rumah dulu.
12:00 - Perut dah makin sakit, aku still tahan lagi. Tapi tak nak gi hospital lagi takut kena suruh balik rumah. Aku tunggu sampai aku dah tak boleh tahan baru aku gi.
19:00 - Sakit masa ni memang tak tahan dah, aku duk asyik minta kena peluk ngan suami, nak kurangkan sakit, nasib baik suami faham. Setiap 10 minit nak kena peluk...hahahha... sumpah mengada-ngada. Tapi tu je cara yang boleh kurangkan sakit aku masa tu, sumpah tak tipu! :P Setakat nak genggam-genggam tangan memang tak hilang sakit tu. Masa ni terus ajak suami gi hospital.
19:30 - Sampai je kat pagar hospital, aku rasa nak terberanak dah. Rasa nak duduk je kat depan pagar hospital and push time2 tu juga. Tapi aku gagahkan kaki melangkah masuk ke PAC.
20:00 - Doktor buat VE lagi, masa tu laluan dah buka 4cm. Doktor cakap terus masuk labour room. JM kat sana suruh gi berak dulu, dia bagi ravin enema suruh masuk dalam saluran air besar. Lepas masukan enema, terus keluar bahan buangan aku time2 tu juga.. lega sebab aku tak nak nanti baby aku ada kembar yang tidak diingini... lepas tu, JM tu masukkan branula 18 G kaler hijau.. 1st time kena masuk branula.. selalunya aku yang masukkan ke tangan pesakit, hari ni aku pula kena. Tapi masa JM tu masukkan branula memang tak rasa sakit.. pandai kau JM..fuh! selamat.
21:30 - Kena tolak gi labour room, perasaan memang berdebar-debar.. masuk bilik 5. JM yang bertugas kat bilik 5 pasangkan CTG lagi...setkan drip. Doktor datang nak pecahkan air ketuban. Masa air ketuban pecah rasa cam air suam mengalir..
22:30 - Aku rasa sakit memang dah tak boleh tahan, gas Etonox aku duk sedut dalam-dalam...sakit tak hilang tapi buat aku lalok... pening-pening macam tu. Posisi aku masa tu mengiring kiri kanan.. kurangkan sakit. Kain aku ntah ke mana, tapi KUP n JM tolong betulkan kain aku, thanks sebab jaga privasi!
23:00 - Suami masuk bilik bersalin, masa tu dia nak bagi sokongan emosi..tapi aku pula suruh dia diam.. sebab aku tak nak ada gangguan.. kesian suami aku masa tu.. tapi apa boleh buat, aku memang tak tahan dah..memang rasa nak meneran. Sementara tunggu staff labour room datang bagi signal suruh teran, aku duk curi dengar pesakit-pesakit bilik sebelah.. just dengar suara suruh2 push, dengar macam marah-marah je, aku dah start rasa takut. Takut kena marah sebab tak reti push. Adoi!
23:45  - Sister masuk bilik aku, dia buat VE, dah buka 7 cm. Dia cakap nak tolong aku.. dia suruh aku teran.. aku apa lagi..terus teran and teran.. nampak macam kepala tak lepas, sister tu buat episiotomi.. baru kepala baby nampak. Suami pula duk tolong aku ampu kepala and bantu aku buat kiraan nak push baby.. Tapi aku memang puji sister ni, kelembutan dia menjalankan tugas menaikkan semangat aku nak push, masa tu just ada sister tu and JM yang conduct kes aku..aku ni dah la jenis tak boleh kena teriak-teriak, terus down nak push.. aku praktikkan segala ilmu yang aku baca dari pengalaman blogger2 lain. Masa Push memang tak kuar suara just nafas tak panjang nak teran. T.T

25.9.13

00:56
- Baby selamat keluar ke dunia.. memang lega sangat-sangat bila dengar baby menangis.. Hanya Allah je yang tahu macam mana perasaan masa tu..

Kepada semua staff yang terlibat, aku ucapkan terima kasih banyak2, tanpa korang semua aku tak tahu camna nak lalui saat genting lahirkan khalifah Allah ni. Dan kepada suami tersayang, maaf atas segala perbuatan sayang semasa temankan sayang start sakit sampai baby keluar and terima kasih gak sebab memahami sayang, support sayang semasa sayang tengah sakit meneran.

Irsyad Darwisyah