Menyambut Ulang Tahun Perkahwinan di Restaurant Atmosphere 360, Menara Kuala Lumpur.

Assalamualaikum w.b.t

 22.12.2013 yang lepas aku and suami menyambut ulang tahun perkahwinan kami yang pertama, Irsyad kami tak bawa sebab kami pergi malam, so tinggal dia sekejap kat rumah mak mertua. Mula-mula aku memang nak rancang pergi situ, tapi tak sangka rupa-rupanya suami pun terfikir benda yang sama.. Encik suami pergi booking kat kaunter terus, booking online pun boleh sebenarnya. Korang boleh tempah di laman web dorang di Atmosphere 360
Sampai-sampai je kat eskolator menara Kl, ktorang di sambut oleh pekerja kat situ, servis memang baik.. dorang akan tunjukkan ke mana korang akan pergi, lepas tu lif pun dorang akan tekan untuk kau..haha, best kan.. sampai kat restoran pula, kena daftar dulu.. baru masuk. Pelayan restoran akan tunjukkan meja makan korang.. bagi aku layanan dorang memang 5 bintang. best! dorang tak berat tangan nak tolong korang.. macam aku, aku selalu minta tolong tangkap gambar.. hahaha..
Mula-mula sampai kat tempat duduk, kepala macam pening sekejap.. sebab restoran tu berputar.. tapi slow je.. cuba bayangkan kalau berputar laju.. comfirm semua tercampak keluar dari menara tu. :)
Makan dalam kesamaran lampu, diiringi oleh lagu, wah.. memang romantik la. Berbaloi-baloi bayar memahal.. ala, bukan selalu pun. Tak pe untuk belanja lebih sempena hari berbahagia kan..



Tiket untuk masuk
Thanks Mr Syahron!



Tinggi sangat! Sampai berdengung telinga..Sila telan air liur anda.




Sepanjang sudut tepi restoran ada skrin ni, so korang boleh la tengok penyanyi.. sebab yang berputar hanya tempat makan tu je ye. Bukan the whole restoran tu.. So, kalau nak ambil makanan, aku syorkan bagi yang kurang kemaluan diri, sila la ambil makanan terlebih dahulu.. sebab bila korang makan sikit-sikit, korang akan kena berjalan jauh untuk pergi ke tempat ambil makanan bila tempat korang makan tu berpusing..

Ambil gambar je mesti blur!
PERADUAN KIRA DAN MENANG Huruf Min! :D

Tangan kanan shivering, sebab terlalu lapar.

wahai lampu ajaib, siapakah wanita paling cantik di dunia ini?

Tak ambik gambar makanan sangat, sebab segan! Macam tak pernah je makan kat tempat-tempat macam tu.. jakun!

Satu lagi advise aku, kalau korang suruh pelayan tu ambil ga,bar.. pastikan korang bagi kamera point and shoot! ataupun bagi je la handphone korang tu. Kalau kau bagi DSLR, selalunya dorang tak tahu setting..so gambar jadi blur.. tak terang.. 


Perut tu sedaya upaya aku tarik nafas bagi perut tu ramping sikit..hahahaha

Tak sangka suami bagi surprise! Masa tengah syok-syok makan.. tetiba pelayan datang bawa benda alah ni, terkejut juga, ingatkan pelayan tu salah meja..

Ku posing bersama KLCC..


Insya Allah, aku akan bawa Irsyad ke sini suatu hari nanti.. tunggu dia besar sikit. Kesian dia, tinggal kat rumah je masa ni..* cakap macam Menara KL tu jauh pula :P


Keji giler! Pop Up Like Us On Facebook!

Assalamualaikum..
Siapa selalu kena, bila buka blog orang lain keluar benda alah kat bawah ni..


Aku tak kesah bila pop up macam ni keluar kat blog korang, and pop up tu boleh nak close, atau pun tak payah tunggu lama. Tapi bila dah kena dengan orang gila like kat facebook ni,,,aku memang feddap! Lagi-lagi kena tunggu lama.. ada yang terlalu keji , kena tunggu 99,999 seconds untuk boleh baca blog dorang tanpa like! Orang tak baca lagi blog korang, dah kena like? Apa kes?? Aku terus tutup la jawabnya! Tak pun, bila aku rasa teringin sangat nak baca, aku Inspect Element je.. buang code pop up ni.. dah siap! Baru puas hati aku,,, tak payah like tapi boleh baca! Hahahahha...

Aku, Suami dan Myspace 1.0

Assalamualaikum..
Hari ni tetiba teringat nak buka acc myspace yang dah lama berhabuk tu. Ye la, sekarang mana lagi orang main myspace.. semua dah guna Fb, Twitter, dll. Tapi bagi aku, antara semua sosial network yang aku pernah guna, myspace 1.0 ni la yang aku rasa yg terbaik.. sebelum ia menjadi myspace 2.0 dan myspace 3.0. Aku rasa myspace sekarang ni lagi ke laut! Scroll bukan ke bawah, tapi scroll ke tepi..apa kejadahnya.
Banyak kenangan yang aku lalui dengan myspace 1.0 ni. Dari situlah aku start belajar html coding.. dan dari situlah juga aku kenal dengan suami aku.


Korang tengok suami aku.. siap pakai nick are yong gay lagi..hahhaha.. ni la kali pertama suami aku tegur aku, siap suruh komen gambar dia lagi..hahaha, tak boleh blah. Malam tu aku add dia kat ym, tapi tak pernah borak pun. Kat myspace pun aku tak berapa layan dia sangat.. aku start balas sikit-sikit komen dia lepas dia sound aku sombong, tak layan dia...hahaha.. marah plak mamat ni! :P

Masa tu, aku ada boyfriend lagi.. tapi boyfriend aku ni tak boleh harap punya orang. Dia boleh delete aku punya account myspace.. jakun giler bila dia check aku punya account ramai lelaki tegur, aku bukannya layan pun. Lepas tu aku tinggalkan dia sebab geram sangat.. kau fikir kau hensem..haha..

Aku buka akaun myspace baru, suami aku tegur.. akaun myspace aku mana dah. aku cakap dah delete..so dia ajak borak kat ym pula. Tu pun aku tak layan sangat, sebab dah ada boyfriend baru masa tu.. bf baru ni pun tak boleh pakai.. ajak aku lepak ngan kawan dia, tp dia pergi lepak dengan perempuan lain.. aku pula macam tunggul tunggu dia.. memang bengang giler la masa tu.. aku suruh dia hantar aku pergi cc. Sampai cc, dia tinggalkan aku sorang-sorang.. bukan nak pujuk. Ok tak pe, ko tengok nanti aku buat apa..

Masa kat cc, aku buka ym.. borak dengan suami aku.. aku luah kat dia sampai nangis-nangis.. bengang + sedih. Last-last suami aku bagi nombor telefon dia sebab dia nak sign out, nak pergi lepak dengan kawan-kawan dia.. dia pesan kalau nak tengok dia main bola dia suruh aku call dia.

Bila suami aku sign out, aku pun balik rumah. Aku fikir-fikir.. best juga tengok orang main bola.. last-last aku call suami aku..kata nak ikut dia, tengok dia main bola.. so, dia janji pick up aku esok petang..
Keesokkan harinya, aku tak bagitahu pun bf aku yang aku keluar dengan suami aku ni, keluar sembunyi-sembunyi..siapa suruh kau tinggalkan aku macam tunggul kayu masa lepak dengan kawan kau.. yang kau pula sedap borak dengan perempuan lain.. 

Dalam pukul 3 macam tu, suami aku pick up aku kat rumah aku kat Desa Mentari.. masa tu aku tinggal kat sana... suami aku datang dari Ampang.. time tu la aku jumpa dengan suami aku buat pertama kali.. tapi aku tak cam muka dia.. sebab dia bawa kawan dia.. kat myspace aku tak tengok sangat gambar suami aku ni..
Dalam kereta, aku duduk seat belakang. Aku try usha suami aku kat cermin tengah, last-last kantoi dengan suami..aku pura-pura tengok tempat lain..haahaha..aku ni dah kenapa...sampai kat padang bola, suami aku tanya nak makan tak? Aku cakap nak makan nasi ayam Mc D.. suami aku cakap mana ada nasi ayam Mc D.. arghhh! apa ke bangang aku ni.. malu siot! hahaha.. sebenarnya aku nak cakap bubur ayam..adoi! 
Masa suami main bola, aku kagum wey.. sebabnya dia dapat golkan bola..dari jauh kot.. terer gak mamat ni main bola.. i like! Lepas dia main bola, dia ajak aku balik rumah dia kejap, aku tunggu kat bawah rumah sebabnya dia nak mandi..and after tu dia nak ajak aku keluar. 

Sejak hari tu, aku dah berkawan dengan suami.. tp aku still dengan bf aku. Suatu hari, kantoi pulak aku punya mesej dengan suami aku.. punya bf aku bengang.. and kitorang terus putus.. and suami aku ni pula trus masuk line..haha.. sampailah sekarang, dia dah menjadi suami aku dah pun... benda pertama yang aku tertarik dengan suami aku ni, dia punya nama.. unik! Kembanglah idung suami aku ni..hahha..



Aku Rasa Bengang

Assalamualaikum..
* jangan baca entry ini jikalau anda mempunyai hati yang suci. Kerana entry ini akan menggelapkan hati anda yg suci tu. ;p

Ok, hari ni mmg aku bengang giler! Rasa nak caci maki pun ada.. disebabkan masih ada rasa hormat dengan orang tua, aku still boleh control lagi, kalau tak memang dah lame aku maki orang tua tu. Kisahnya begini, aku pergilah melawat saudara belah laki aku, anak perempuan dia baru lepas bersalin. Aku pergi ngan Irsyad, suami aku ngan MIL. Irsyad baru nak masuk 3 bulan, so untuk pengetahuan korang.. aku memang nak bagi makan anak aku bila umur dia 6 bulan.. sebab aku nak pastikan Irsyad dah betul-batul boleh accept makanan.. Nak dijadikan cerita, bapa kepada budak yang kitorang lawat tu tanya la, dah bagi makan Irsyad kah? Aku cakap la, nak bagi dia makan kalau umur dia dah 6 bulan. Perghhh! Boleh pula pakcik tu besarkan suara dia kat aku.. "APA? Nak bagi makan bila dah 6 bulan?! Kalau kat Bawaean, anak 7 hari dah makan nasi!Budak tu lapar la kalau macam tu!" Arghhh!! rasa nak maki je masa tu, kalau ye pun ko tak payah la besarkan suara ko! Rasa nak tunjuk simbol jari tengah je! Tak payah la nak tunjuk pandai pakcik.. penipu besar anak baru 7 hari dah makan nasi.. baik pakcik terjun bangunan kalau macam tu.. * dalam hati je ni..
walau aku tak pernah sampai Pulau Bawaean, Indonesia lagi.. tapi aku tau la pakcik keadaan kat sana macam mana.. nak refer anak pergi klinik pun payah, so comfirm-comfirm la tahap pengetahuan tentang kesihatan rendah. Sedangkan dorang cakap anak kena bisul sebab makan jambu batu.. hahaha, rasa nak terberak je dengar,, Kalau ko nak nipu misi macam aku ni, kata anak 7 hari dah boleh makan nasi..memang silap besar la ko pakcik.. aku bukan nak berlagak, tapi kalau aku kena tinggi suara macam tu, siapa tak bengang kan. Kau tak payah la nak ajar aku pakcik, ajar anak pakcik tu dulu ye.. Sekian.

Al-kisah Nikkor Lens AF-S 50mm f/1.8G

Assalamualaikum w.b.t..
Hari ni aku beli Lens Nikon AF-S 50mm f/1.8G untuk kamera kesayangan ku Nikon D3200. Beli second hand je tau! Tak mampu beli yang baru..hehehe..tak pe la, yang penting lens still dalam condition yang baik, x de kulapuk bagai. Nak dijadikan cerita, aku beli lens ni kat Mudah.my. Tapi sehari sebelum tu, ada gak aku post iklan yang aku nak lens ni dalam lingkungan harga RM 400, tapi tak de pun orang mesej aku. So, keesokkan harinya, iaitu semalam aku terbaca satu iklan jual lens ni dalam Mudah.my juga... dia jual RM 450, aku terus mesej dia and try tanya RM 400 dapat tak. Penjual cakap x boleh sebab harga dia dah murah sangat tu. Tak pe la, aku cakap boleh la kalau nak jual Rm 450 pun. Bila jumpa dia hari ni, dia cakap kalau nak filter kena tambah Rm 50 lagi, aku cakap tak payah la nak filter bagai ( padahal masa tu aku bawa duit ngam2 je..hahaha).. so, dengan senang hatinya aku membawa lens tu balik rumah. Lens memang betul tak de masalah, memang tip top! Punyalah aku gembira.. beberapa jam kemudian, tetiba hanphone aku bunyi tanda ada mesej masuk. Bila baca, terus naik darah aku ke kepala. Ada orang mesej aku, yang dia nak jual lens dia rm 400! perggggghhhhhh! sakit hati gila la.. dalam hati kenapa kau tak mesej aku awal-awal! selang beberapa jam je kot! Kalau tak jimat duit aku Rm 50, lepas tu dapat sekali dengan filter.. betul-betul bukan rezeki aku la, and bukan rezeki penjual kedua tu gak. Aku rasa macam nak makan je lens kat depan aku ni..hahahahha.. aku try nak berfikiran positif, mungkin ada hikmahnya Allah tak suruh aku beli lens kat orang kedua.. Allah telah merancang sesuatu yang terbaik untuk hamba-hambanya... :)

Macro Extension Tube

Assalamualaikum w.b.t...

Tahun lepas aku beli kamera Nikon D3200, so sekali kit lens la kan.. sebabnya aku memang suka ambil gambar, tak kira la gambar apa pun. Tapi tak de la serius sangat, sampai nak menghabiskan duit beribu riban semata-mata nak gambar superb! Lagipun aku ni noob pasal kamera..Setakat untuk suka-suka and untuk diri sendiri je kot.. Nak dijadikan cerita, baru-baru ni aku beli Macro Extension Tube kat http://www.qhalifhstore.com/. Murah sangat-sangat! Kalau beli kat kedai, paling murah pun dalam Rm 50 macam tu, tempat kedai online lain dalam RM 40. Extension tube ni untuk ambil gambar macro..sila search kt Google kalau tak tahu pe benda tu...dan hasil pic yang aku ambil memang buruk...hahaha..memang tak de bakat langsung aku nih!


Semut Merah..

Penutup lens Nikon

Ok, ni bebola mata aku, menakutkan bukan! haha

So, kepada sesiapa yang nak beli barang accessories kamera tu, bolehlah ke alamat web kat atas tu, murah and layan pelanggan pun bagus. Lagi satu, kalau korang terbayar lebih, owner kedai tu akan pulangkan balance duit korang, bukan macam sesetengah kedai online tu, ada balance tapi tak pulangkan! Even seposen pun, kalau bukan milik korang, sila la pulangkan ok.. takut orang punya duit tu tak halalkan je. :), Hah! lagi satu, kalau korang nak beli barang kat kedai tu, dia akan kurangkan harga tau! Sebab hari tu aku beli MET ni RM 30 + postage RM 6 = RM 36, tapi owner kedai ni kurangkan seringgit, so just bayar RM 35 je. Aku bayar RM 40, owner kedai pulangkan balance. TQ2! I LIKE IT! 
Lepas ni nak beli Speedlite, Circular Polarizer Filter and Pop UP Flash Diffuser. Tapi kena minta kebenaran suami dulu. Kalau ada rezeki sikit, baru beli lens Nikkor AF-s 50mm f/1.8G

Entry ntah apa-apa. Sekian!

BERI ANAK MAKAN SEBELUM 6 BULAN

Assalamualaikum w.b.t..
Hari ni dah masuk hari ke 40 berpantang, and sepanjang berpantang memang macam-macam dugaan yang aku lalui. Kalau setakat masalah nak jaga anak, tak sangat..aku ok je. But, dugaan dek mulut-mulut orang yang nampak ibu muda/ baru nak jadi ibu macam aku ni. Dorang fikir aku ni macam bebal sangat nak jaga anak rasanya.. macam aku ni tak tahu apa-apa. Haihhh! memang mengundang gangguan emosi! Bila aku cakap benda yang betul, mula la dorang cakap...aik, kenapa macam tu?! aik..mana boleh...ee, geram la aku weh! lagi-lagi bila yang bertanya tu dah ada anak 5, ada cucu.. memang dorang akan tunjuk pro. Aku ni dah la jenis susah nak percaya kalau benda yang dorang cakap tu tak masuk akal.

Baru-baru ni bila aku bawa Irsyad pergi kenduri kahwin, masa tu umur dia baru 38 hari ( aku pergi pun sebab terpaksa, dorang bukannya tak tahu aku belum habis pantang).. datang la sorang nenek tu, tanya kat aku samada dah bagi Irsyad makan ke belum sebab dia nak bagi Irsyad makan nasi or puding. Giler kau! nak bagi anak aku makan! Umur anak aku baru 38 hari ok! Aku pun cakap la aku nak bagi anak aku makan bila dah umur 6 bulan, pastu boleh pula dia cakap " uik.. kenapa macam tu, lapar la anak kau nanti! Bagi je makan sekarang pun tak apa la! " Ewah-ewah.. aku dah cakap 6 bulan, 6 bulan la..ni anak aku ke anak kau.. sebenarnya aku malas la nak explain kenapa nak bagi makan lepas 6 bulan kan? Nenek umur 70 tahun boleh faham ke bila aku explain?

Lagi satu, bila dorang tanya kenapa tak bagi makan sekarang, aku pun jawab tak bagi anak tersedak sebab awal sangat, karang aku explain sebab usus tak matang lagi, lagi la dorang tak faham.. dorang akan cakap " ala, anak2 (menunjukkan dorang ni dah ramai anak ) akak/makcik/nenek/ pun sebelum ni bagi makan awal pun tak ada pun tersedak..ok je.." hah! yang ni memang buat aku beremosi bengang! Nak je aku cakap " aik, suka hati aku la, ni anak aku..aku yang mengandungkan dia 9 bulan.. aku nak bagi yang terbaik untuk anak aku.. kalau aku bagi anak aku makan sekarang kalau tak tersedak alhamdulillah, tapi kalau tersedak and jadi apa-apa kat dia..kau nak tolong tanggung ker!?

Ada beberapa ayat yang amat-amat sesuai dengan situasi aku sekarang ni...

Imam Syafie berkata : "Aku mampu berhujah dengan 10 orang yang berilmu, tetapi aku akan kalah dan tewas kepada seorang yang jahil kerana mereka tidak mengetahui akan landasan-landasan ilmu."

"Never argue with an idiot, they drag you down to their level and beat you with experience"

Aku ok dengan pengalaman yang masuk akal, and ada fakta yang menyokong apa yang mereka cakap tu... tapi bila bercakap berlandaskan pengalaman tetapi salah! Itu memang aku tak pakai! Tapi bila aku argue, nanti dorang cakap aku tunjuk pandai pula padahal baru anak sorang.

Kat bawah ni ada panduan tentang kapasiti perut bayi, so bayangkan kalau bayi diberi makan sebelum 6 bulan.. erm, korang fikir la sendiri
Kadang-kadang aku pening macam mana nak ubah minda orang lain, lagi-lagi orang tua.. nak tegur salah tak tegur lagi la salah. Dorang cakap anak lapar kalau tak bagi makan..
Para suami seharusnya memberi support kalau benda tu betul, sebab kadang-kadang yang jaga anak kita ni mak mertua.. lepas tu mak mertua kita ni pula jenis berfikiran macam tu.. asyik fikir anak kita ni lapar je.. kita nak tegur pun salah.. so suami kena la faham, tolong la tegur mak dia, ye la mak dia sendiri kan..anak pun anak dia juga kan.. karang isteri tegur lain pula ceritanya. Tapi kalau suami pun sekepala dengan mak dia..rasa cam nak hempuk pun ada! Tapi kalau aku la, aku tegur je..ko nak sentap ko punya pasal, hahaha.

Dah la, panjang pula entry aku kali ni.. so, kesimpulannya.. JANGAN BERI ANAK ANDA MAKAN SEBELUM BERUMUR 6 BULAN.SEKIAN.

Majlis Aqiqah Dan Cukur Jambul

Assalamualaikum w.b.t..
Selesai juga akhirnya majlis aqiqah dan cukur jambul Irsyad. Kesian dia, rambut bahagian tengah dia tumbuh tapi sangat2 tak lebat, so nak gunting pun kena kat rambut bahagian tepi je. Nasib baik masa majlis tu dia tidur, orang gunting rambut dia pun dia tak sedar langsung.
Sebelum majlis sedap je dia tidur :)

Semasa majlis pun tidur lagi.
Antara tetamu yang hadir
Lepas majlis baru dia buat perangai, manja ngan nenek iyang ye..


Mungkin kita lupa samada ibu bapa kita melakukan aqiqah untuk diri kita atau belum.. kalau dah buat, alhamdulillah.. tapi kalau belum kita digalakkan untuk melakukannya jika kita mampu kerana ia sangat2 digalakkan. 

Dugaan Anak Terkena Bisul

Assalamualaikum w.b.t..
Baru-baru ni dugaan menimpa anak aku yang baru berumur 3 minggu. Memang kesian gila, sebab terkena bisul kat punggung area anus. Dia nak buang air besar pun menangis, menangis bukan yang slow2 punya.. menangis sampai tak keluar suara, sakit sangat kot. Kalau orang besar pun kena bisul comfirm sakit sangat2 kan, ni apatah lagi  bayi berumur 3 minggu. Ya Allah, hanya Allah je yang tahu betapa risau dan sedihnya aku tengok anak aku macam tu. Nak cuci anus dia lepas buang air besar memang susah, sebab nak sentuh sikit pun dia dah menjerit menangis sakit. Nak cakap aku tak cuci anus dia dengan bersih, tak jugak.. aku memang cuci bersih2. Aku terus bawa dia ke klinik, dorang just bagi antibiotik Cloxacillin.. setiap kali aku bagi kat anak aku dia muntah. Tambah aku risau, macam mana nak baik kalau tak makan ubat. Selang dua hari, bisul tak juga kecut-kecut.. anak aku still menangis setiap kali buang air besar. Aku pergi klinik lain, dorang still bagi antibiotik yang sama just sekarang dorang bagi ubat sapu. 2 hari aku bagi, still juga tak ada perubahan. Doktor kat klinik cakap jumpa dia lepas hari ke tiga, so hari ketiga aku bawa anak aku jumpa doktor tu.. last-last dia cakap tak de perubahan so dia refer anak aku ke Hospital Ampang. 
Sampai kat hospital, daftar kat kecemasan sebab Hospital Ampang takde outpatient rasanya. Jumpa MO, dia ambik darah kat tangan anak.. lagi anak aku menjerit sakit. Tapi tak kisah, biar sakit sekali je jangan sakit berpanjangan disebabkan bisul tu. 
Anak aku kena tahan sekejap kat wad pemerhatian, sementara tunggu MO Oncall Surgical datang tengok and refer kat pakar dia. Lepas MO tu tengok, and cakap kat pakar dia tentang anak aku, dia cakap boleh discharge. Dia bagi ubat antibiotik Augmentin, dia suruh bagi anak aku selama 7 hari...harap2 bisul boleh kecut.
Alhamdulillah,anak aku suka pula ubat antibiotik tu..may be rasa dia manis2 kot.. bau dia pun wangi. Selepas 2 hari bagi ubat tu, dah nampak perubahan..bisul dah start kecut.. and anak aku pun dah tak menangis sangat.. 4 hari lepas bagi ubat..anak aku dah tak nangis langsung masa buang air besar. Rasa syukur sangat-sangat. Hari ni dah seminggu anak aku minum ubat tu, dan aku dah stop bagi sebab ubat tu boleh bagi selama seminggu je. Bila check bisul dia, dah langsung tak da! Aku gembira sebab anak aku dah sihat. Hope bisul tu tak datang balik... :), lepas ni just tunggu 4 hari lagi nak jumpa pakar, may be dia nak tengok perubahan lepas ambik ubat tu kot, sebab kalo tak kecut may be dorang nak buat sedikit incision nak buang nanah dalam bisul tu. 

Ni la ubat antibiotik yang anak aku suka tu..
Mujarab, may be effect dia lagi kuat dari Cloxacillin

Ubat minum sebelah kiri tu, setiap kali anak aku minum dia muntah.. kesian anak aku :(
Tak de effect pun kat dia. 


Penggendong Egrobaby Dengan Infant Insert

Assalamualaikum w.b.t..
Aku happy sangat sebab dapat beli penggendong bayi Egrobaby.. dah lama kot ngidam barang ni. Bukan apa, nanti senang nak bawa Irsyad gi klinik, tak la lenguh tangan nak ampu dia kan. Kenapa nak beli jenama Egrobaby juga? Sebab bagi aku, penggendong lain tak boleh nak masukkan bayi baru lahir.. kalo Egrobaby ni senang sebab dia ada Baby Insert dia sekali, tak de la kepala baby yang lembik tu terlentok sana sini.

Beli penggendong ni kat kedai Fabulous Mom cawangan Cheras, bukan aku pun yang pergi beli. just kirim duit kat suami jer..sebab still dalam pantang, malas nak jalan jauh. (beli online pun boleh kat FabolousMom.com)
Kenapa aku suka penggendong ni sebabnya tali kat bahu dan waistbelt dia sangat empuk, so time gendong bayi memang tak sakit langsung. Infant insert pun sangat empuk, baby selesa duduk dalam tu.
Penggendong ni boleh diguna dengan 3 cara.. macam kat dalam gambar bawah ni.. tapi aku lebih suka baby duduk depan aku, coz senang nak tengok muka baby :)

Celok dari Egrobaby.com
So, bagi ibu2 yang nak pilih penggendong yang bagus, bolehlah pilih Egrobaby, tapi awas yek..sebab ada Egrobaby yang palsu..

Irsyad Darwisyah Dah Sebulan

Assalamualaikum w.b.t..
Masa yang berlalu tak terasa pun, tup-tup dah sebulan anak mama ni. Dari kurus je masa lahir, dah tembam dah dia sekarang. 


Susah sangat nak ambik gambar dia masa bangun, ye la.. buka mata je terus nangis nak susu, lepas menyusu je terus tidur balik..

Dulu masa lahir berat 3.2 kg, selepas sebulan naik 1.1kg.. anak mama kuat menyusu :).. 
Panjang pun naik  7cm dari lahir hari tu..
Sihat anak mama ni. 
Semoga Allah memberi kesihatan yang terbaik buat anak mama ni. Aminn...


Lahirnya Khalifah Allah

Assalamualaikum w.b.t..
25.9.13 yang lepas aku telah selamat melahirkan seorang khalifah Allah. Hanya Allah yang tahu betapa gembiranya menyambut kelahirannya setelah 9 bulan menunggu..so, hari ni aku nak share cerita pengalaman pertama melahirkan anak..

24.9.13

04:00
- Terbangun sebab sakit perut. Ingatkan sakit perut biasa je, tapi sakit tu hilang and datang balik selepas 10 minit. Aku tahan lagi, sebab sakitnya seperti sakit perut biasa.
04:30 - Aku bangunkan suami, and bagitahu aku sakit perut tapi tak pasti lagi sakit perut nak yak..yak.. ke or nak terberanak. Aku suruh dia standby je kalo jadi apa-apa. Aku ingatkan nak gi kerja lagi hari tu, sebab takut bila gi hospital belum masanya nak beranak pun.
08:00 - Sakit perut bertambah and datang setiap 10 minit. Aku ajak suami pergi hospital, masa mandi darah keluar tapi tak banyak pun, dua titik je.
08:30- Sampai kat Hospital Ampang , aku gi makan roti dulu konon-kononya nak ambil tenaga kalo nak meneran nanti, lepas tu mendaftar kat PACdisambut oleh SN Nabila, iaitu rakan aku sendiri, hilang sikit rasa nervous :) . Salin kain, lepas tu JM tolong pasangkan CTG. Masa tu sekali jer aku rasa sakit perut, hampeh betol!
09:00 - Doktor P buat VE, tak de la sakit sangat macam yang dorang selalu duk cerita. Lepas buat VE, rupanya laluan tak buka lagi, ceh! buat suspen je. Doktor cakap boleh balik dulu and cakap tu just false labour. Ok, tak pe. Aku balik rumah dulu.
12:00 - Perut dah makin sakit, aku still tahan lagi. Tapi tak nak gi hospital lagi takut kena suruh balik rumah. Aku tunggu sampai aku dah tak boleh tahan baru aku gi.
19:00 - Sakit masa ni memang tak tahan dah, aku duk asyik minta kena peluk ngan suami, nak kurangkan sakit, nasib baik suami faham. Setiap 10 minit nak kena peluk...hahahha... sumpah mengada-ngada. Tapi tu je cara yang boleh kurangkan sakit aku masa tu, sumpah tak tipu! :P Setakat nak genggam-genggam tangan memang tak hilang sakit tu. Masa ni terus ajak suami gi hospital.
19:30 - Sampai je kat pagar hospital, aku rasa nak terberanak dah. Rasa nak duduk je kat depan pagar hospital and push time2 tu juga. Tapi aku gagahkan kaki melangkah masuk ke PAC.
20:00 - Doktor buat VE lagi, masa tu laluan dah buka 4cm. Doktor cakap terus masuk labour room. JM kat sana suruh gi berak dulu, dia bagi ravin enema suruh masuk dalam saluran air besar. Lepas masukan enema, terus keluar bahan buangan aku time2 tu juga.. lega sebab aku tak nak nanti baby aku ada kembar yang tidak diingini... lepas tu, JM tu masukkan branula 18 G kaler hijau.. 1st time kena masuk branula.. selalunya aku yang masukkan ke tangan pesakit, hari ni aku pula kena. Tapi masa JM tu masukkan branula memang tak rasa sakit.. pandai kau JM..fuh! selamat.
21:30 - Kena tolak gi labour room, perasaan memang berdebar-debar.. masuk bilik 5. JM yang bertugas kat bilik 5 pasangkan CTG lagi...setkan drip. Doktor datang nak pecahkan air ketuban. Masa air ketuban pecah rasa cam air suam mengalir..
22:30 - Aku rasa sakit memang dah tak boleh tahan, gas Etonox aku duk sedut dalam-dalam...sakit tak hilang tapi buat aku lalok... pening-pening macam tu. Posisi aku masa tu mengiring kiri kanan.. kurangkan sakit. Kain aku ntah ke mana, tapi KUP n JM tolong betulkan kain aku, thanks sebab jaga privasi!
23:00 - Suami masuk bilik bersalin, masa tu dia nak bagi sokongan emosi..tapi aku pula suruh dia diam.. sebab aku tak nak ada gangguan.. kesian suami aku masa tu.. tapi apa boleh buat, aku memang tak tahan dah..memang rasa nak meneran. Sementara tunggu staff labour room datang bagi signal suruh teran, aku duk curi dengar pesakit-pesakit bilik sebelah.. just dengar suara suruh2 push, dengar macam marah-marah je, aku dah start rasa takut. Takut kena marah sebab tak reti push. Adoi!
23:45  - Sister masuk bilik aku, dia buat VE, dah buka 7 cm. Dia cakap nak tolong aku.. dia suruh aku teran.. aku apa lagi..terus teran and teran.. nampak macam kepala tak lepas, sister tu buat episiotomi.. baru kepala baby nampak. Suami pula duk tolong aku ampu kepala and bantu aku buat kiraan nak push baby.. Tapi aku memang puji sister ni, kelembutan dia menjalankan tugas menaikkan semangat aku nak push, masa tu just ada sister tu and JM yang conduct kes aku..aku ni dah la jenis tak boleh kena teriak-teriak, terus down nak push.. aku praktikkan segala ilmu yang aku baca dari pengalaman blogger2 lain. Masa Push memang tak kuar suara just nafas tak panjang nak teran. T.T

25.9.13

00:56
- Baby selamat keluar ke dunia.. memang lega sangat-sangat bila dengar baby menangis.. Hanya Allah je yang tahu macam mana perasaan masa tu..

Kepada semua staff yang terlibat, aku ucapkan terima kasih banyak2, tanpa korang semua aku tak tahu camna nak lalui saat genting lahirkan khalifah Allah ni. Dan kepada suami tersayang, maaf atas segala perbuatan sayang semasa temankan sayang start sakit sampai baby keluar and terima kasih gak sebab memahami sayang, support sayang semasa sayang tengah sakit meneran.

Irsyad Darwisyah



Balik Kampung Raya 2013!

Assalamualaikum w.b.t...
Hari raya lepas aku balik kampung aku kat Kota Belud, Sabah. Memang best gila, tapi yang tak bestnya bila hari raya ke 2 dah balik KL. Erm, tak pe la.. yang penting dapat balik beraya bersama family tersayang.

 Yang pakai tudung hitam belakang aku tu, tu lah mak aku.
Mak aku lagi comel dari kiorang semua :)

 Keluarga akak aku no.1, yang banyak tolong aku masa sekolah rendah..

Ni pula keluarga akak aku no.2, sorang anak teruna dia tak de dalam gambar ni sebab sebok nak beraya p rumah kawan2 dia.


 Ni pula, akak aku no 5. Suami dia cover baju anak dia kotor sebab makan kuih raya sampai kotor baju.

Anak buah aku yang comel, tapi selalu kena marah ngan kakak dia.
Kakak dia cakap kat dia " kau ni, sepanjang hidup kau..bercakap jak kan..tidak pandai berhenti" hahahha..

Aku nak tepek gambar aku ngan suami..mesra la konon...buerrrkkk!

Gambar aku bersama pohon buah quini..lalala~
Posing ayu la tu.. geli tekak!

Aku suka gambar ni and gambar kat bawah ni.. sebab nampak sangat suasana kampung tu..

Antara anak-anak buah aku. Yang lain tak balik Sabah..

Hari kedua dah balik KL, sempat singgah kat KK.


Hard Rock Shop Kota Kinabalu baru buka..singgah jap beli baju anak aku kat dalam perut ni.

Ok, saya MADE IN SABAH.
Insya Allah, kalau panjang umur aku akan balik Sabah lagi. Aku berharap aku dapat berkumpul bersama semua adik beradik aku.. termasuklah anak-anak dorang. aku tak dapat bayangkan betapa seronoknya berkumpul ramai-ramai macam tu.. :

Sekian.

Prosedur Wanita Hamil Naik Kapal Terbang (Airasia)

Assalamualaikum w.b.t...
Bagi sesiapa yang nak bercadang naik kapal terbang semasa mengandung samada nak balik kampung ker or nak cuti-cuti Malaysia.. korang kena tahu ni dulu..

Usia kandungan 27 minggu ke bawah
- Tidak perlu surat doktor tetapi kena sign Penyata Liabiliti Terhad Airasia/ AirasiaX.

Usia kandungan 28 hingga 34 minggu
- Perlu surat doktor yang merawat korang, yang menyatakan korang ni fit untuk penerbangan.
- Dalam surat doktor tu, kena ada tarikh EDD ( Estimated Date of  Delivery) dan tarikh surat tu dikeluarkan. Kalau dua-dua tarikh ni tak da, tak naik kapal terbang la korang! hahaha.
- Surat tu sah untuk 30 hari dari tarikh penerbangan korang, lepas dari tarikh tu kena ambil surat lain.
- Tandatangan Penyata Liabiliti Terhad Airasia/ AirasiaX

Usia kandung 35 minggu dan ke atas
- Tidak dibenarkan untuk menaiki penerbangan.

So, lepas tu masa korang check in nanti korang boleh dapatkan Penyata Liabiliti Terhad Airasia kat kaunter. Dorang check surat doktor dulu, pastikan semua maklumat ada, baru dorang bagi Penyata Liabiliti Terhad tu untuk korang sign. Dorang akan buat salinan surat doktor dan penyata tu, sebab korang perlu bagi kedua-dua benda ni kat cabin crew masa korang naik kapal terbang nanti.
Kat bawah ni adalah contoh surat-surat doktor yang aku dapat masa naik kapal terbang hari tu..

 Surat ni surat yang kena REJECT! Sebabnya doktor tak letak tarikh~ Aku pun tak perasan, terpaksalah ambil surat lain, nasib baik kat LCCT ada Poliklinik Pusrawi..

 Surat yang macam ni dorang terima, tapi masa check kat klinik tu kena bayar RM 50. Tak kisah lah, janji dapat naik kapal terbang hehehe~

Ni lah contoh Penyata Liabiliti Terhad yang korang kena sign masa check in kat kaunter.

Kesimpulannya, rancanglah perjalanan korang sebelum booking tiket. Karang free2 je tak dapat naik kapal terbang.

Scan Bayi 3D 4D Klinik Fauziah & Rakan-Rakan, Ampang

Assalamualaikum w.b.t..
Ramai orang duk tanya aku, jantina bayi dalam perut aku ni apa.. aku pun tak tahu sebab belum scan lagi. Tapi ramai orang kata maybe anak perempuan.. jauh di sudut hati aku kuat mengatakan yang anak aku ni lelaki.. start dari mengandung lagi.. so, disebabkan tak nak menunggu lama.. aku pun ajak suami buat scan 3D 4D.. selain nak tengok jantina bayi boleh juga tengok muka bayi dalam perut aku ni..

Search dalam internet aku jumpa laman web ni http://bayi-ibu.com/3d-4d-scan-malaysia/ . Aku baca FAQ sebelum nak buat booking scan. Tengok lokasi kat Klinik Fauziah Ampang, dekat je dengan rumah aku, tak sampai 10 minit naik motor. Kebetulan kandungan aku masa tu dah masuk 25 minggu, so bolehlah buat scan. Aku booking sebelah petang, lepas balik dari kerja.
Bila sampai je kat klinik tu dengan suami, dorang tanya ada booking ke tak..aku cakap la ada.. so dorang suruh aku masuk bagi kad pengenalan, and kena tunggu 3 orang lagi sebelum giliran aku..

So, bila time giliran aku.. suami aku pun nak masuk juga nak tengok scan.. nasib baik boleh kalau tak kepunan la suami aku tengok baby live kena scan..

Nama Sonographer dia masa tu, Jezzlyn rasanya.. layanan memang baik.. tak rugi buat appoiment dengan dia.. pandai layan client.. insya Allah.. ada masa buat lagi appoiment dengan dia..

Hasil scan hari tu..
Baby tengah senyum :)

Agak-agak ikut muka siapa? >.<
Baby tengah cakap-cakap kat dalam tu.

Hanya Allah yang tahu.. macam mana perasaan masa tu.. semoga baby sihat-sihat je dalam perut ni.. ^_^, aminn..

So, kepada sesiapa yang bercadang nak buat booking scan, boleh la pergi kat laman web tu okeh.. ada 3 tempat je.. Ampang, Sri Kembangan and Shah Alam Seksyen 13... Bayaran pun berbaloi-baloi.