Toilet tersumbat

Salam sejahtera semua..
Aku tulis entry ni sebab nak cerita kat korang yang toilet rumah aku tersumbat. Bukan sumbat tang lubang buang najis tu..bukan ye kawan-kawan.. tersumbat kat saluran air mengalir tu.. Dah sebulan rasanya tersumbat, start puasa lepas. Dah macam-macam cara aku buat, cungkil guna dawai la.. guna pam toilet la.. simbah air panas la.. tak gak berjaya, sampaikan aku rasa fed up nak teruskan. Time mandi pula air bertakung kat kaki, huiiii.. geli kowt.. aku tak tahu apa yang buat dia tersumbat.
Last-last aku buka internet kot-kot mana tahu aku jumpa cara-cara nak settle benda ni semua. Aku jumpa satu cara di mana dorg guna soda, beli kat hadware. Aku pun apa lagi, teruslah pergi kedai hardware.

Aku : Pagi aunty, soda ada tak?
Aunty tu dah buat muka berkerut..
Aunty : Mau buat apa moi?
Aku : Toilet tersumbat la aunty.. dah sebulan tersumbat.
Aunty : Mau berapa plastik? 1 plastik rm 3.50.
Aku : Bagi 3 plastik la aunty..
Lepas tu aunty datang bawa soda.
Aunty : Amoi, kalau toilet tersumbat sebab ada rambut.. ini soda tidak boleh tolong o.. bla..bla..bla.. *aku pun tak ingat apa dia bebel kat aku.. sebab aku tak berapa faham dia cakap malay.. so, aku pun angguk-angguk je buat-buat faham.
Aku : So, aunty kalau soda tak boleh.. jadi nak guna apa?
Aunty : Guna itu lotan lo..
Aku buat buka binggung..lotan?? apa itu lotan?? erm.. angguk je la..
Aku : Berapa ringgit aunty itu barang..
Aunty : Itu lotan mahal sikit o.. tak apa, guna soda dulu la.. lepas itu.. kalau tak boleh datang cini balik beli itu lotan..
Aku pun balik.. aku bagitahu encik tunang aku.. pastu aku tanya lotan tu apa.. Encik tunang aku terus tarik telinga aku.. "sayang.. lotan tu rotan la.. orang cina kan susah nak sebut huruf R.. aku pun... OOOOOOOOOOOO... ler... rotan ke.. adesssss!!

AKu terus balik rumah, try aku punya soda..
1- Tuang air panas dalam lubang yang tersumbat
2- Letak soda dalam lubang tu..
3- Tuang lagi air panas..
4- Kalau still tersumbat ulang langkah 1 hingga 3..

Precaution : Jangan pegang soda dengan tangan.. korang akan rasa pedih-pedih nanti. Kalau boeh guna sarung tangan.

Akhirnya masalah aku selama sebulan tu BERJAYAA!!!! yeAhhhh!..



0 comments: