Perkahwinan Edisi Sabah

Assalamualaikum w.b.t...
Lamanya tak update blog, tetiba bangun pepagi buta terasa nak update la plak..
Wedding aku kat Sabah kat pihak aku buat secara simple je.. tak meriah sangat sebab kebetulan jiran sebelah rumah meninggal.. so, batallah segala acara keramaian majlis aku.. rasa sedih juga, tapi apa boleh buatkan.. dahulukan mana yang penting.. hormat orang lain juga. BTW, walau macam tu, aku still rasa seronok masa majlis tu.. sebab ramai adik beradik aku berkumpul, yang sorang tu je tak dapat balik..sebab duduk kat Terengganu.. :)

Majlis Pernikahan

Encik suami mengisi borang nikah dengan sangat tekun sekali. :)
Yang ni bukan acara gusti tangan seperti yang anda lihat :)
tetapi ni adalah acara penyerahan wali kepada jurunikah.
Ayah aku dah xde, so..ganti abang aku pula.. tapi dia kata tak konpiden..ye2 je.
Yang ni masa yang ditunggu-tunggu.
Mesti korang pelik nape nikah berdiri kan?
Sebab ni ikut adat sebelah ayah aku, adat kindagan.. nikah kena berdiri. kononnya keluarga aku keturunan raja-raja *dulu-dulu la.. tapi raja sekarang takde pon nikah berdiri..hahaha.. :)
Abang aku kat sebelah pengantin lelaki pula kena pegang lilin, pelik lagi..tu adalah penganti tombak pada zaman dahulu.. ^_^
Dengan sekali lafaz, aku telah sah menjadi isteri keoada Encik Awalu Syahron. Sebak wooo...aku dah jadi isteri orang rupanya...huhuhuh...*baru sedar ke?
Aku tak tahu nak masuk cincin tang tangan sebelah mana kiri or kanan.. hulur je la..yang penting cincinnya..harharhar..
Bebudak bawah 18 tahun, jangan tengok aksi ni..
Oh! aku dah jadi isteri orang...indahnya! *melampau tau!

Majlis Malam Berinai

Malam berinai kena sanding sorang-sorang dulu..tanpa pasangan..kalau kat semenanjung, tak tahu pula macam mana kan..
Kami memang tak pakai baju suku kaum bajau, sebab tak sempat nak cari. :(

Acara renjis-renjis dari my lovely mom.. :)
Suami direnjis oleh bapa mertua.

Persandingan
Pengantin lelaki diarak menggunakan kereta yang dihiasi sepanduk...
sepatutnya menggunakan kuda, disebabkan zaman sekarang susah nak cari kuda, so digantikan dengan kereta pikap.. kat tempat lain, aku tak tahu korang panggil kereta tu kereta apa.
Pengantin  lelaki diangkat untuk menemui pengantin perempuan.
Tak boleh jejak tanah masa turun dari kereta berhias..
Sebelum pengantin lelaki berjumpa dengan pengantin perempuan di atas pelamin, pengantin perempuan akan dilindungi oleh langsir/ tirai.. nak jumpa kena ada tol dulu tau~ :) masa ni, kalau nak buka tirai kena berpantun dulu.. wakil sebelah lelaki kena berpantun. Penjaga tirai siap dapat RM 10..lepas berpantun baru boleh buka tirai ok.. :D
Duduk bukan main rapat lagi yek!~

Disebabkan aku tak ada cameraman, so anak buah aku jadi bidan terjun menambil pic-pic semasa majlis perkahwinan aku. So, pic takde la cantik.. faham-faham je la..:P

Da Wedding
Dengan family sebelah lelaki
Wit my lovely mom!
Dengan adik beradik aku :)
Sayang dorang semua.

Jambatan belakang rumah aku je :P
Tak reti nak bergambar :(

Eleh, x sabar-sabar le tew! >.<

 The last but not least!
bye2..
Sekian.







Tiket Airasia Online Habis

Assalamualaikum w.b.t..
Hari ni aku excited sangat sebab dapat tolong dia belikan tiket untuk pergi Sabah sempena membuat persiapan majlis perkahwinan kami.. ye la, aku dapat tiket free dari kerajaan setiap tahun, so aku gunalah tiket free tu. Tapi serius aku cakap, punya susah nak urus tiket tu.. nak kena hantar awal satu..tapi sebelum tu cuti kena approve dengan ketua jabatan baru boleh apply.

Si dia pula nak tunggu tiket aku approve dulu, baru leh beli tiket dia pula sebab nak booking flight yang sama..tunggu punya tunggu sebulan lebih jugak la tunggu tiket tu aku dapat.. last-last bila nak beli tiket dia, flight Airasia booking melalui online pula habis.. tinggal 1 flight je pergi Sabah..tu pun awal pagi pukul 7, kami nak bertolak dari KL pula kena pukul berapa.. memang frust giler-giler masa tu... bengang pun ada..
Si dia dah start membebel macam mak nenek.. aku pekakkan telinga je.. bukan sebab aku pun aku tak dapat tiket awal..

Last-last.. aku try pergi kaunter Airasia kat KL Sentral.. rupa-rupanya ada lagi tiket untuk 17.12.12.. dalam online memang habis..tapi kaunter still ada..So, bagi korang yang betul-betul perlukan tiket tapi tak dapat beli melalui online, so korang bolehlah beli kat kaunter.. tapi harga memang mahal sikit la dari yang online punya..lepas tu kat kaunter tak kan dapat harga promo punya taw.. jangan nak berangan! :)
Selain tu, kalau korang beli kat kaunter.. may be korang tak payah nak beratur pepanjang pun..sebab kaunter macam kat KL Sentral tu ada kiosk..so beli je kat sana.. tapi kalau korang nak tahu, kiosk tu tak boleh nak bagi balance duit karang tau.. kena bayar ngam-ngam. Hari ni tiket aku RM 914.00 tapi aku bayar Rm 915.00.. tak de balance..hahahha...rugi sehengget! :D

So, bagi korang yang ada problem tiket cam aku, korang bolehlah pergi kaunter okeh!.. adios..^_^

Penjagaan Muka Garnier

Assalamualaikum w.b.t... Memandangkan kulit muka aku jenis yang kombinasi kadang-kadang berminyak dan kering kontang, so hari ni aku beli set penjagaan muka dari Garnier sebab aku guna pencuci muka dari jenama ni, bagi aku ok la. Sebelum ni pernah juga guna pencuci muka jenama lain, tapi tak sesuai dengan jenis kulit aku terus naik jerawat batu bata. Disebabkan itulah aku memberi kepercayaan sekali lagi kepada Garnier untuk mengembalikan keremajaan kulit muka aku yang sangat-sangat kering ni. Nak kata kurang minum air, tak jugak.. may be sebab aku kerja dalam bilik yang ber"aircond".. tu yang menyebabkan kulit kering tu..

Pelembap Garnier Aqua Defense
Pure 3 in 1 Garnier- untuk Pembersih, Scrub dan juga untuk Masker
Garnier Defense Toner

Pelembap Gernier ni memang best.. sebelum ni ada juga aku try pelembap jenama lain.. tapi hampeh jer, bila pakai muka rasa melekit lepas tu rasa berminyak..memang tak selesa. Tapi bila pakai jenama Garnier ni, memang rasa sejuk, lepas tu muka rasa ringan.. tak rasa berminyak pun macam ada jenama lain tu.. Try la. :)

Pure 3 in 1 tu, first time aku try muka memang rasa pedih.. mungkin aku tonyoh muka kuat sangat kot. Bagi aku yang tak bestnya 3 in 1 Garnier ni, baunya yang kurang menyenangkan.. bagi aku la..bagi orang lain tak tahu la pula kan. Katanya bau seakan-akan lemon macam tu, tapi aku hidu macam bau sejenis serangga..aku pun dah lupa pe nama serangga tu.. tapi kalau korang tak kisah tak pe kot.. lagipun guna benda ni jimat, dah nama pun 3 in 1.. jimat! Tak payah nak beli asing-asing masker, pencuci or Scrub..

Toner garnier ni, no komen.. sebab aku rasa macam biasa-biasa ja.. :)

Miss Rose Eye Shadow 3D

Assalamualaikum w.b.t...

Sekarang jenama make up Miss Rose dah semakin femes~ mula-mula aku tengok make up Miss Rose ni biasa-biasa je.. jenama pun ntah apa-apa.. tak pernah dengar langsung pula tu. Bila orang dah ramai preview jenama Miss Rose ni, dorang cakap best. Aku pun pergi la usha make up ni. Dorang cakap eye shadow dia memang da bomb. Aku ni jenis yang pantang dengar orang cakap barang tu best la.. hebat la... aku pun teringin nak try.

 So, hari ni aku pergi Plaza GM kat Chow Kit tu, cari eye shadow Miss Rose ni. Aku nak try Eye Shadow 3D punya dulu.. cari punya cari, aku terjumpa satu kedai ni.. boleh beli 1 barang dengan harga borong kau tahu!.. kalau kedai lain ekau kena beli barang minimum 5 piece.. yang ni tak.. dia benarkan kita beli satu dengan harga borong.. aku apa lagi..memang excited gila! Kalau korang nak tahu kedai tu kat mana.. kat Plaza GM tingkat 1 kedai nombor 11.. memang tak rugi datang sana. Aku beli just RM 8 je okeh.. sebelum ni aku dah usha beberapa tempat.. dorang jual RM 45.. bukan tak mampu, tapi aku cuma nak try dulu takut membazir pula.

Lagi satu yang aku konpius. Aku dah search macam mana nak tahu Miss Rose tiruan.. ada orang cakap kalau tak wangi tu tiruan.. tapi yang aku beli ni wangi sangat-sangat.. tak tahu la betul ke tak kan..
Bila aku pakai, warna memang terang. I Like sangat! warna boleh tahan lama.. aku start pakai pagi, balim kerja petang tu still ada lagi.. * ini masa aku kena tembak jepun..sebab tu tak cuci muka sampai ke petang. :P



 Warna memang terang sebab dia ni jenis wet eyeshadow~
Kesimpulanya : Aku pakai memang aku puas hati.. walaupun aku tak tahu samada dia ni tiruan atau tidak.. setakat ni tak ada lagi effect buruk kat muka aku.. tu yang penting.. :)

Sebelum Aku Bernikah

Assalamualaikum w.b.t..
Siapa yang dah beli buku motivasi "Sebelum Aku Bernikah?".. bestkan buku nih. Ia mengisahkan pengalaman penulis sendiri tentang pandangannya/ atau buah fikirannya mengenai perjalanan sebelum alam pernikahan. Dalam buku ni juga mengungkit mengenai beberapa kebiasaan pemuda pemudi sekarang tentang cinta dan perkahwinan.

Ayat yang digunakan oleh penulis memang sangat mudah untuk difahami, seolah-olah kita sendiri yang mengalaminya.. sangat-sangat berbaloi untuk memiliki buku ni.
Muka surat hadapan pun dah membuatkan aku teringin nak beli.. sangat comel. Bukan setakat muka depan buku je, tapi tajuk tu yang penting.. "Sebelum AKu Bernikah"..wah.. aku kan nak nikah tak lama lagi..hahaha..

Ada satu cerita dalam buku ni apabila penulis ingin memberitahu kedua ibubapanya tentang keinginannya untuk bernikah.. tetapi ibu penulis meminta penulis untuk menyediakan wang antara Rm 20 000 - Rm 40 000..  tetapi apa yang membuatkan aku sangat tertarik apabila penulis tidak memandang itu sebagai bebanan malah penulis merasakan itu sebagai satu 'aras' untuk membina kemampuan diri.

Ahh.. kalau aku nak cerita semua kat sini, bankrupt la penulis..haha.. pergi beli buku ni sendiri! :D, ada banyak isi yang best-best ko.. uishhh..ruginye la tak beli buku ni...^_^!

Muka depan buku yang comel~

Muka belakang Sebelum Aku Bernikah~* klik gambar untuk besarkan
Kalau korang nak tahu tentang penulis,.. korang boleh check it out kat blog penulis sendiri 

SKYFALL

Assalamualaikum w.b.t..

Tunang aku dapat tiket wayang prima  percuma Hujan ataupun nama lainnya "SKYFALL".. ala.. yang James Bond 007 tu,... Excited kowt sebab wayang belum keluar lagi, aku dah dapat tengok awal sebelum orang lain..(>.<)

Tapi yang sedihnya ada jugak orang lain tak suka aku datang tengok wayang tu. Ye la, dorang cakap aku ni perosak majlis. Disebabkan aku dorang tak dapat buat kerja kotor lagi keji dorang tu. Ya Allah, aku tak pernah nak ambik tahu hal korang, rumah tangga korang. Lantak korang la nak buat apa pun.. tapi tak payah nak pulau-pulau tunang aku bagai! Bukan salah dia, memang aku yang nak ikut dia. Tetapi disebabkan perempuan yang tidak sah hubungan dengan korang, korang buat kawan korang macam ni.. perangai memang macam sampah! Curang dibelakang bini-bini korang! Aku tak kisah korang buat apa! Tapi korang buat kami iritate. Aku bukan yang jenis menyampaikan cerita macam-macam kat bini korang, aku bukan jenis yang suka merosakkan rumah tangga orang lain.
Maaf, sesi luahan hati sebentar! :)

Ok, berbalik kepada Skyfall. Cerita dia bagi aku tak de la best sangat pun.. Tak tahu la bagi korang kan.. tu je yang aku boleh simpulkan. Sebab time tengok wayang tu pun aku sempat lagi tertidur, sebab dah 2 malam tak tidur lepas tu esok nak kena bangun awal sebab ada exam.Wah~ mata aku rabak!
So, bagi korang yang belum tengok cerita Skyfall.. pergi la tengok.. tapi hanya 13 tahun ke atas je taw! sebabnya ada aksi yang melucahkan..hahaha~*ayat macam aku tak belajar BM je dulu..

Skyfall

Makan pon Sodap : Tutti Frutti

Assalamualaikum w.b.t..
Sebelum ni aku tak tahu pun Tutti Frutti tu apa.. sebab aku kan orang kampung.. *eleh, orang kampung macam la tak tahu Tutti Frutti tu apa, ko je yang hidup pelosok pedalaman!.. :D, Stop! Aku dah start merepek!

Ok. Sebelum ni aku ofkos la tahu Tutti Frutti tu apa kan, tapi aku tak pernah terlintas ke terfikir ke.. nak rasa  minatang ni.. opppsss! Tutti Frutti tu bukanlah sejenis binatang okeh, ia adalah sejenis YOGURT ala- ala aiskrim la senang cerita. Disebabkan aku tengok ramai yang duk kata Tutti Frutti tu sedap, so aku cuba try test (>.<).. ermmm.. sedap la jugak. And aku teruskan mencuba try test beberapa perisa lain.. memang sedap plak menda ni.

So, semalam tunang aku belanja aku makan Tutti Frutti. Aku bukan main suka lagi, sape yang tak nak kena belanja weh...hahaha.. aku paling suka bila dapat makan tanpa mengeluarkan duit aku dari kocek..hohoho.

Tapi, kali ni aku rasa lain macam pulak rasa Tutti Frutti ni. Serius!.. lagi sedap dari yang sebelumnya.. baru aku perasan, rupa-rupanya ada perisa tambahan.. iaitu F.R.E.E!.. wakakakkaka... tu yang lagi sedap tu... ok, bye. Sekian.. korang check it out la tentang Tutti Frutti Malaysia ni.. :)

Tutti Frutti yang ada perisa tambahan tu :)
*siap effect bagai, sebab terlalu sedap...haha

Persiapan perkahwinan : Bekas Hantaran

Assalamualaikum w.b.t..
Memandangkan tak lama lagi, aku akan naik pelamin.. aku dah usha banyak kedai untuk persiapan perkahwinan aku. So, hari ni aku nak cerita pasal bekas hantaran pula. Kat luar memang banyak kedai yang menjual bekas hantaran yang cantik-cantik, tapi aku lebih suka kalau bekas hantaran tu atas idea aku..*aku idea je ada, tapi nak buatnya tak reti.. disebabkan itulah aku datang satu kedai ni.. aku minta tolong dia tolong buatkan macam yang aku nak tu.. ala, pakai polisterin je pon.. :), nasib baiklah tuan punya kedai ni memahami aku..^_^!.

Nama kedai ni Unggas Collection.. kat dalam shopping compleks Ampang Galaxy. Bagi sesiapa tinggal area Ampang, bolehlah datang ke kedai ni. Layanan memang tip top.. *terbukti sebab aku yang cerewet masa tu..hahaha...

Jom kita tengok kedai tu..









Tak sabar rasanya nak tengok bekas hantaran aku tu bila dah siap nanti.. >.<

Bukit Ampang

Assalamualaikum w.b.t..
Korang pernah tak lepak kat Bukit Ampang? May be bagi penduduk yang duduk area Kuala Lumpur mesti tahu kan kat mana Bukit Ampang ni. First time aku datang bukit ni tahun 2007, masa tu tak ramai lagi orang lepak kat situ, and orang jual-jual makanan pun tak ada. Masa 2007 aku duduk kat PJ, so setiap kali pergi dating dengan boyfriend aku yang sekarang merangkap tunang aku, mesti aku ajak dia lepak bukit ni. Nak tenangkan fikiran setelah penat memerah otak bekerja seharian. Tapi sekarang dah jarang lepak kat situ sebab rumah bawah bukit tu jer, bebila masa jer leh pergi. :)
Kalau yang tak tahu, bukit ni korang tak perlulah daki seperti bukit-bukit yang lain, sebab tak de la tinggi sangat pun, siap ada jalan tar lagi. Korang boleh tengok pemandangan KL dari atas bukit ni dan sekarang dah boleh lepak sambil makan sebab dah ada gerai buka.. macam steam boot, jual chicken wings, burger.. banyak lagi la.. tapi bahaya gak kalau dah duduk tepi jalan sambil makan takut kena langgar ngan kereta yang lalu lalang.
So, jom tengok view Kl dari Bukit Ampang ni..

Semasa tengah hari

Yang ni ambik masa malam plak..

Sedikit blurr disitu.. sebabnya tangan tak dibedung... :P

Time malam memang ramai orang lepak lereng bukit ni.. :)

So bagi korang yang nak hilangkan stress, nak tenangkan fikiran.. datang la tempat ni.. tapi aku tak galakkan la sebab kereta lain nak lalu tempat ni susah.. sebab orang parking kiri kanan.. lagipun bahaya.. ye la, kereta nak lalu turun bukit ofkos la macam tengah laju kan.. so, takut-takut nanti korang kena langgar..masa aku ambik pic ni pun, kat bawah bukit ada kereta cina kemalangan, nasib baik jauh sikit kat tempat orang lepak-lepak makan tu..:)

Shopping untuk Lala

Assalamualaikum w.b.t
Hari ni pergi shoppin bukan untuk diri sendiri tapi untuk Lala. Makanan dia dah habis, so nak beli pek besar sekali jadi tak ada la nak beli banyak kali. Makanan dia lagi mahal kowt dari beras 10kg aku kat rumah,, haha.. syampoo dia pun lagi mahal dari syampoo aku..adess! ^_^, tapi tak per, sayang punya pasal aku tak kisah pun :). Memandangkan bekas makanan dia yang lama tu kecil, so aku beli la sekali bekas makanan yang besar sikit.

Whiskas 7 kg, bekas makan, dan syampoo untuk kucing

Selain kat atas tu, sebelum ni pun memang selalu belikan Lala barang, macam barang mainan.. tapi jap jer.. pastu hancur..T.T, siap belikan dia rantai khas untuk kucing tu..tapi dia tak suka.. 

Yang kiri tu pasir tempat Lala berak :P
Yang kanan tu, bekas makan n minum Lala yang lama

Tempat tidur Lala >.<

Lepas ni, ingat nak beli beg khas untuk kucing tu.. so, nak bawa Lala jenjalan senang.. tapi Lala ni jenis yang takut keluar rumah.. :(, tengok la cam ne nanti..

Nikon D3200

Assalamualaikum w.b.t..

Malas nak muqadimmah pepanjang.. just nak bagitahu korang yang hari ni aku excited sangat2 okeh!.. Excited tahap gilerr cipannnn!!! Direct to the point..Hari ni encik tunang belikan aku camera DSLR!! Diulangi DSLRRRRRRRRRRRRR.. giler tak giler kan! Barang idaman tu... *mesti ada suara-suara sumbang kat belakang.. "elehhh.. cam dia je ade dslr.. puiii.." Memang dari dulu lagi nak beli kamera digital., ye la, siapa yang tahan tengok orang ke hulu hilir bawa kamera, aku pun nak gak.. tapi kewangan tak mencukupi sebab masa tu aku still lagi student kan, makan tak cukup ada hati nak beli kamera..huhu.. Semenjak dua menjak bila dah start kerja ni aku tanamkan kt diri aku kumpul duit nak beli kamera, tapi kumpul punya kumpul tak berat-berat jugak tabung aku tu.. ada je benda yang lagi penting nak beli.

Ermm.. Aku sekadar membaca blog fotografi, tapi kameranya tak de. Tapi aku ada jugak usha mana-mana kamera yang cukup dengan bajet aku, hanya D3100 yang mampu aku beli. Dengar cerita D3100 ni best jugak, so aku memang nak tanamkan kat dalam diri aku yang aku nak beli D3100. Lepas tu, aku terbaca satu blog tu tentang Nikon D3200, perrrghhh! 24.2 megapixel okeh! Aku ni jenis yang suka main crop-crop gambar, sesuai sangat la tu. Lagi satu D3200 ni hampir sama jer harga dengan D3100, so aku decide nak beli Nikon D3200 je.

Hari ni, encik tunang jemput aku dari balik kerja.. katanya nak singgah Times Square jap nak ambil barang, aku pun ye kan je la.. Tup-tup dia ajak aku masuk kedai kamera, dia suruh pilih nak kamera yang mana satu..Perghhhh!! berderauuu darah aku kau tau! Biar betul dia ni!! adakah aku bermimpi?? Tapi dalam hati aku, aku memang tak berani nak ambil barang pemberian dia ni.. mahal kot, tapi tak tahu la bagi korang yang berduit kan. :)

Tanya punya tanya, best price yang tokeh kedai tu boleh bagi.. dia bagi Rm2050 with standard kit and no free gift. hohoho.. no..no..no.. kena ade free gift okeh. Kami bergegas pergi cari kat Mid Valley, cari kat kedai Fotokem pula. Kat sana dia tawarkan Rm 2150, beza seratus dari kedai tadi.. tapi free gift memang banyak.. aku terus rembat, walaupun mahal sikit sebab aku tengok servis dia pun okeh dari kedai yang satu tadi.. layan tak layan je. So, ni la Nikon D3200 tu.. yeah..*but yet, aku still rasa bersalah sangat-sangat sebab dia belikan aku kamera dengan harga yang mahal. nanti sayang ada duit, sayang ganti balik ye cik tunang.. :p

Btw, so sekarang korang boleh tgk apa yang best sangat tentang Nikon D3200 ni.. Check it out...--->Nikon D3200


Kucing ( Lala )

Assalamualaikum  korang semua..
Hari ni aku nak perkenalkan teman serumah aku.. Dia la kawan aku bergaduh, berborak, bermain kat rumah ni ..


Biodata 
Nama : Lala
Umur : N/A * aku bela dia dah 5 bulan
Jantina : Betina
Asal : N/A * ada orang Korea bagi kat aku.. 
Baka : N/A * aku rasa mix kucing hutan sebab banyak main and suka gigit tangan tuan dia
Kelakuan/ perangai : - terkinja-kinja dan kadang kala gedik,
suka gigit tangan dan hidu bau kaki aku, tak bergaul dengan kucing lain, aktif suka bermain.

Yang aku paling suka kat Lala ni sebab dia paling setia dengan tuan dia, aku jalan pergi mana je mesti ikut gak. Kalau jalan sebelah aku tak pe la jugak, ni kat celah kaki aku masa jalan.. susah aku nak gerak g dapur ke.. kadang-kadang aku pergi toilet pun dia nak ikut masuk. Lala pantang dengar bunyi pintu pagar bila aku balik kerja, mesti dia dah tercegat kat depan pintu rumah aku. Dia paling hafal bunyi nuovo encik tunang aku, dia dengar je bunyi nuovo encik tunang aku, dia dah start bunyi miowww..mioww dia tu.. tapi dengan moto lain tak pulak.
Lagi satu, dia paling tak suka lipas.. comfirm mati punya lipas tu, kesian kat lipas-lipas rumah aku..
So, even kucing aku ni tak secomel kucing-kucing lain .. tapi aku sayang kat dia.. walaupun dia selalu cakar kaki aku..hehehhe~
Hi All..from Lala~ (:



Insulin

Assalamualaikum w.b.t
Hari ni hari paling aku down sekali. Tapi perasaan 'down' itu telah bertukar kepada gembira bila diketahui kebenarannya.
Kisah yang aku share ni, bukan nak burukkan sesiapa.. tapi apa yang aku harapkan dari apa yang aku cerita ni korang ambil iktibar, please la jangan baca cerita ni pandang dari sudut negatif jer. Niat aku nak share dan hope jadi ingatan pada sesiapa yang belum melaluinya.
Hari ni, macam biasa aku pergi kerja syif petang, melakukan tugasan seperti biasa. Dalam pukul 6 petang macam tu, Doktor ( MO ) nak bagi cocktail untuk seorang pesakit, dan MO tu suruh HO dia prepare cocktail tu. HO tu suruh aku prepare..aku pun prepare la bahan-bahan untuk nak buat cocktail tu and bahan-bahan nk buat cocktail tu adalah insulin + calcium gluconate + Dextrose 50%,. kalau insulin tu 10 unit la kena bagi..so, HO tu pun tanya la aku, dik 10 unit insulin bersamaan dengan 1 ml kan? Aku jawab, bukan doktor.. 10 unit insulin tu doktor kena kira garis kecil-kecik kat syringe 1 cc tu.. 10 unit insulin 0.1ml doktor. HO tu macam tak puas hati, dia tanya kat member HO dia yang sorang lagi and jawapan yang member dia bagi pun 1 ml. Time-time tu juga HO tu datang balik kat aku and cakap macam ni " Ohhh.. nurse baru ye? Patut pun.." sambil buat muka sinis giler kat aku..Perghhhhhh! deep siot! Aku memang terasa giler-giler time tu. Down sangat-sangat!aku try jugak tegakkan apa yang aku tahu tentang berapa nak bagi insulin 10 unit tu..takut bahayakan pesakit..tp HO tu marah aku pula..so aku cuba dapatkan kepastian kepada senior aku, samada aku yang salah ataupun doktor tu, rupa-rupanya aku betul. Aku cepat-cepat bagitahu doktor tu, last-last.. cocktail tu tak jadi nak bagi. Bayangkan kalau dah bagi, tak ke hypo pesakit tu.. erm..
So, kesimpulannya.. kalau tak pasti tanya orang yang lebih pakar bukan tanya orang yang sama taraf dengan kau... ntah-ntah 2x5 je. yang kedua, jangan pandang rendah dengan orang lain, mungkin apa yang dia beritahu tu betul. Ermmm.. sama-samalah kita ambik iktibar..

Contoh Soalan Lembaga Jururawat Malaysia ( LJM )

Assalamualaikum.
Kepada pelatih jururawat yang nak ambik exam LJM tu, aku ada contoh soalan LJM.. diulangi CONTOH je tau, bukan soalan LJM sebenar ok. Nanti aku kena saman ngan Bahagian Latihan sebab bagi soalan sebenar LJM.*padahal tak de pon! Tapi soalan ni boleh membantu korang dalam ulang kaji dalam menghadapi hari bersejarah tersebut.
Sebelum tu, izinkan aku update tiap-tiap hari soalan ni, sebab soalan ni banyak tak sempat nak taip sekali gus. :)


1.       Enam jam selepas dipasangkan pengaliarn under water seal, Puan Rama mengadu kesukaran bernafas. Tindakan segera anda ialah
a.       Lakukan sedutan nasofaringeal
b.      Nasihatkan pesakit menarik nafas panjang
c.       Mulakan terapi oksigen 4 liter seminit
d.      Periksa fluktasi paras air pengaliran under water seal
2.       Intervensi kejururawatan yang dilakukan ke atas pesakit emphysema untuk mengelakkan small airway collapse adalah
a.       Melakukan postural drainage
b.      Melakukan chest percussion and vibration
c.       Galakkan pesakit melakukan pursed lip breathing
d.      Galakkan pesakit melakukan deep breathing exercise
3.       Nasihat yang perlu diberikan kepada pesakit yang menghidap bronchitis bagi mencegah simptomnya menjadi lebih teruk adalah
a.       Lakukan senaman awal pagi
b.      Makan makanan yang tinggi fiber
c.       Elakkan dari tempat sesak dan berhabuk
d.      Hentikan antibiotic hanya apabila keadaan pulih
4.       Cik Lim dipasang chest tube sebab mengalami haemotorax. Tujuan merawat beliau dalam posisi semi fowlers ialah untuk
a.       Mengelakkan pulmonary emboli
b.      Memastikan tiub penyaliran dada berfungsi dengan baik
c.       Menggalakkan penyaliran dan perkembangan paru-paru
d.      Membenarkan jururawat mencapai tiub dada dengan mudah
5.       Chest tube dimasukkan pada Puan Salmi kerana mengalami pneumotorax. Chest tube diklamkan sebelum pengeluaran. Tiba-tiba beliau mengalami dispnea. Intervensi kejururawatan segera adalah
a.       Membuka klam
b.      Beri terapi oksigen
c.       Posisi semula pesakit
d.      Ajar pesakit senaman pernafasan
6.       Encik Ravi telah dijadualkanuntuk menjalani torakotomi pada keesokkan hari. Tindakan kejururawatan untuk mengekalkan perkembangan paru-paru adalah
a.       Mengawal pengambilan cecair
b.      Mengekalkan rehat sepenuhnya
c.       Meletakkan klien pada posisi fowlers
d.      Mengajar klien senaman pernafasan
7.       Encik Maniam mengalami chronic obstructive pulmonary disease. Intervensi kejururawatan untuk meningkatkan status nutrisi beliau adalah
a.       Mulakan hyperalimentation therapy
b.      Beri diet kalori tinggi mengikiut toleransi
c.       Meningkatkan paras oksigen sebelum makan
d.      Beri sedikit makanan berzat dengan kerap
8.       Seorang klien  dengan asthma mengalami wheezing. Jururawat memahami ini berlaku kerana
a.       Kurang pertukaran gas
b.      Mucus yang pekat dan likat
c.       Pengyekatan salur pernafasan
d.      Penyekatan aliran udara yang keluar dari paru-paru
9.       Anda diarahkan memberi infuse Amilophyline 1gm dalam 500ml Dextrose 5% dalam tempoh masa 12 jam. Faktor titisan ialah 20. Berapakah kadar aliran infuse seminit yang perlu anda berikan?
a.       5
b.      14
c.       83
d.      125
10.   Tindakan bagi mengatasi masalah kejururawatan potensi kekurangan cecair berkaitan dengan hemoraj bagi klien menghidap dengan haemorragic fever ialah
a.       Berikan nutrisi yang sesuai mengikut jumlah kehilangan cecair
b.      Rawat klien dalam persekitaran yang selamat untuk mengelakkan kecederaan
c.       Beri cecair melalui tiub nasogastrik untuk menggantikan cecair yang hilang
d.      Lakukan gastric lavage dengan air sejuk untuk memberhentikan pendarahan
11.   Puan Lim mendesak untuk pulang walaupun masih belum discaj oleh doctor. Apakah tindakan jururawat dalam situasi ini?
a.       Puan Lim perlu menandatangani boring AOR sebab beliau ingkar arahan doctor
b.      Jangan   hiiiraukan permintaan Puan Lim dan haling   beliau dddaripada meninggalkan hospital
c.       Terangkan kepada Puan Lim bahawa beliau dibenarkan pulang sebaik sahaja sembuh
d.      Beritahu Puan Lim bahawa beliau tidak akan diterima masuk semula ke hospital kerana ingkar arahan doctor
12.   Encik Halim berumur 60 tahun mengalami cirit-birit yang teruk. Keputusan gas darah arteri (ABG) beliau adalah pH 7.25, HCO3 18mEq/L, PCO2 32mmHg, PO2 90mmHG dan BE -3. Keputusan beliau menunjukkan
a.       Alkalosis metabolic
b.      Alkalosis respiratori
c.       Asidosis metabolic
d.      Asidosis respiratori
13.   Rosmah berumur 5 tahun diberi prednisolone untuk rawatan glomerulonefritis kronik. Dalam memantau kesan sampingan medikasi ini, jururawat perlu perhatikan untuk
a.       Anoreksia dan sembelit
b.      Tiada selera makan dan cirit birit
c.       Tanda dehidrasi dan susut berat badan
d.      Tanda retensi cecair dan penambahan berat badan
14.   Cecair gentian pilihan untuk klien dewasa yang dimasukkan ke wad dengan renjatan hipovolumia adalah
a.       Mannitol
b.      Dextrose 10%
c.       Lactated Ringers
d.      Normal saline 0.45%
15.   Yang manakah antara berikut intervensi kejururawatan yang diambil jika jumlah baki penyaliran dialysis peritoneum +1000ml?
a.       Lapor segera kepada doctor
b.      Panjangkan masa penyaliran keluar
c.       Ubah baringan pesakit dari sisi ke sisi
d.      Cepatkan kadar pengaliran masuk diasilat
16.   Penyiasatan berikut adalah petunjuk yang unggul untuk menilai pengawalan diabetes seorang pesakit datang ke klinik susulan selepas 3 bulan?
a.       Fasting blood sugar
b.      Random blood sugar
c.       Analysis of microalbumin
d.      Glycosylated haemoglobin level
17.   Linda berumur 10 tahun seorang penghidap Type 1 Diabetes merancang untuk mengikut kelas renang. Pendidikan pesakit yang perlu anda berikan ialah
a.       Tambahkan 10 unit regular insulin pada hari latihan
b.      Tangguhkan masa makan malam sehingga selepas kelas renang
c.       Mengawalatur dos insulin pada waktu pagi supaya peak action insulin mencapai pada masa renang
d.      Monitor paras glukos sebelum dan selepas berenang untuk mengubahsuai amaun makanan dan insulin yang diperlukan
18.   Berikut adalah kenyataan yang benar dalam pendidikan pesakit kepada Encik Wong berusia 75 tahun dan kini menghidap Syndrome Inappropriate Anti Dieuretic Hormone (SIADH)
a.       Elakkan makan pisang dan oren
b.      Kurangkan pengambilan garam daLam diet
c.       Timbang dan rekod berat badan setiap hari
d.      Minum sekurang-kurangnya 1 ½ hingga 2 liter cecair sehari
19.   Pemerhatian yang penting terhadap seorang pesakit 4 jam selepas tiroidektomi ialah
a.       Corak pernafasan
b.      Keserakan suara
c.       Tingling of hands
d.      Output urine
20.   Puan Tina kembali ke wad selepas menjalani tiroidectomi dan pemerhatian dijalankan setiap jam. Anda akan segera memanggil doctor sekiranya Puan Tina mengalami
a.       Muntah dan cirit birit
b.      Kurang upaya menumpukan perhatian
c.       Tachycardia dan peningkatan tekanan darah
d.      Laryngeal stridor semasa inspirasi dan ekspirasi



Toilet tersumbat

Salam sejahtera semua..
Aku tulis entry ni sebab nak cerita kat korang yang toilet rumah aku tersumbat. Bukan sumbat tang lubang buang najis tu..bukan ye kawan-kawan.. tersumbat kat saluran air mengalir tu.. Dah sebulan rasanya tersumbat, start puasa lepas. Dah macam-macam cara aku buat, cungkil guna dawai la.. guna pam toilet la.. simbah air panas la.. tak gak berjaya, sampaikan aku rasa fed up nak teruskan. Time mandi pula air bertakung kat kaki, huiiii.. geli kowt.. aku tak tahu apa yang buat dia tersumbat.
Last-last aku buka internet kot-kot mana tahu aku jumpa cara-cara nak settle benda ni semua. Aku jumpa satu cara di mana dorg guna soda, beli kat hadware. Aku pun apa lagi, teruslah pergi kedai hardware.

Aku : Pagi aunty, soda ada tak?
Aunty tu dah buat muka berkerut..
Aunty : Mau buat apa moi?
Aku : Toilet tersumbat la aunty.. dah sebulan tersumbat.
Aunty : Mau berapa plastik? 1 plastik rm 3.50.
Aku : Bagi 3 plastik la aunty..
Lepas tu aunty datang bawa soda.
Aunty : Amoi, kalau toilet tersumbat sebab ada rambut.. ini soda tidak boleh tolong o.. bla..bla..bla.. *aku pun tak ingat apa dia bebel kat aku.. sebab aku tak berapa faham dia cakap malay.. so, aku pun angguk-angguk je buat-buat faham.
Aku : So, aunty kalau soda tak boleh.. jadi nak guna apa?
Aunty : Guna itu lotan lo..
Aku buat buka binggung..lotan?? apa itu lotan?? erm.. angguk je la..
Aku : Berapa ringgit aunty itu barang..
Aunty : Itu lotan mahal sikit o.. tak apa, guna soda dulu la.. lepas itu.. kalau tak boleh datang cini balik beli itu lotan..
Aku pun balik.. aku bagitahu encik tunang aku.. pastu aku tanya lotan tu apa.. Encik tunang aku terus tarik telinga aku.. "sayang.. lotan tu rotan la.. orang cina kan susah nak sebut huruf R.. aku pun... OOOOOOOOOOOO... ler... rotan ke.. adesssss!!

AKu terus balik rumah, try aku punya soda..
1- Tuang air panas dalam lubang yang tersumbat
2- Letak soda dalam lubang tu..
3- Tuang lagi air panas..
4- Kalau still tersumbat ulang langkah 1 hingga 3..

Precaution : Jangan pegang soda dengan tangan.. korang akan rasa pedih-pedih nanti. Kalau boeh guna sarung tangan.

Akhirnya masalah aku selama sebulan tu BERJAYAA!!!! yeAhhhh!..



Bila Bergelar GA Nurse

Assalamualaikum w.b.t..
Bulan ni dah masuk bulan ke 4 aku menjadi jururawat bahagian pembiusan ataupun GA nurse.. Tugas memang mencabar giler.. stressfull.. sebab bukan senang nak jadi nurse bahagian ni, kenapa aku cakap macam tu? Sebab time study dulu mana belajar nak jadi nurse bahagian bius segala ni, dulu masuk dewan bedah pun 2 minggu je sepanjang 3 tahun aku belajar.. apa je aku dapat sepanjamg 2 minggu tu.. tu pun tak tolak cuti.. kira punya kira.. dalam 8 hari je macam tu.. masuk OT (dewan bedah) pun observ je..so lagi la aku blur.. bila masuk zaman pekerjaan sebenar baru aku tahu betapa sukarnya kerja ni. Basic nursing kena tip top..padahal time aku student dulu belajar stakat nak pass exam, lepas exam ilmu ntah ke mana.. so nasihat aku kat adik-adik kat luar sana, gunakan lah ilmu yang korang ada sebaik mungkin, jangan ikut jejak aku ni hah~ :(
Kerja nurse bius ni kena tahan kena marah time mula-mula kerja, kena pantas dan cepat tangkap.. tak payah lembut-lembut.. jangan kalut-kalut.. dah la ko kalut pastu ko punya doktor pun yang jenis kalut, ngam sangat la tu! satu OT berterabur. Lagi-lagi kalau kes besar, berjoget bersilat macam la ko kat dalam OT..hahaha..

Bagi aku 6 bulan pertama ni memang stress, aku balik rumah je nangis~ rasa diri ni tak guna langsung dalam OT tu.. perkataan stupid, slow tu memang makanan harian aku. Yang paling pedih ayat yang aku dapat ialah " your brain didn't work huh? ".. wah! time-time tu jugak rasa nak melompat dari bangunan tinggi..hahaha.. tapi lama-lama dah lali. Bagi aku semua tu lumrah hidup bekerja, nak tak nak ko kena buat jugak kan.. ko yang pilih kerja ni so ko kena terima. Anggap ni semua rintangan sebelum nak jadi jururawat bius yang bagus, macam bayi tak terus-terus boleh berjalan kan.. so macam tu la jugak dalam kerja. Belajar dari kesilapan! * pandai memotivasikan diri konon..hahaha..
So, korang doakan kejayaan aku merempuh segala cabaran dan dugaan ni yerk.. Sekian, sayang korang semua..*flying kiss~

Hari Jururawat 2012

Tema Hari Jururawat 2012 : CLOSING THE GAP: FROM EVIDENCE TO ACTION
12 Mei 2012 adalah Hari Jururawat, so sempena hari jururawat ni.. aku nak ambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Hari Jururawat kepada semua jururawat di Malaysia. Thanks untuk segala penat lelah, budi dan bakti yang ditaburkan selama berkhidmat. Bak kata Ahmad Shah Mohd Zain, Setiausaha Agung Ceupacs " tanpa jururawat, kualiti sistem perkhidmatan kesihatan awam akan terjejas teruk kerana jururawat menyediakan jagaan rawatan yang penting kepada pesakit". Begitu besar pengorbanan seorang jururawat, kadangkala terpaksa mengorbankan kepentingan diri demi berkhidmat untuk masyarakat. Semoga jururawat-jururawat di luar sana akan sentiasa sukses dengan bidang masing-masing. Aminn..


Hari kelahiran Encik Tunang

Entry hari ni ringkas je.

Hari ni hari ulang tahun kelahiran encik tunang aku.. so, maksudnya dia menyambut hari kelahiran dia yang ke 26! Ermmm.. dah tua encik tunang aku ni, dulu masa kenal dia, umur dia baru 21 tahun, tapi masa tu aku fikir dia dah 28 tahun.. huihhh..jahat betol aku neh! >.<

Doaku sempena hari kelahiran si dia.

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim, sempena menyambut hari kelahiran Awalu, sebagai tanda kasih dan sayangku kepadanya maka aku memohon kepadamu Ya Allah agar Engkau panjangkanlah umurnya dalam rahmat, iman yang teguh, dimurahkan rezeki yang penuh berkat.

Ya Allah Ya Sami'u Ya Alim,
Aku menitipkan doa ini, dengan bersungguh harap agar engkau kurniakan kepada
dia hati yang suci, hati yang kuat, dan semangat yang tinggi agar mampu menghadapi segala dugaanmu Ya Allah.

Ya Allah Ya Karim,
Sejahterakanlah kehidupan dia, bahagiakanlah dirinya agar kesejahteraan
dan kebahagiaannya menjadi tempias berharga kepada kesejahteraan seluruh orang di sampingnya. Amin Ya Rabbal Alamiin.

p/s: Tiada apa yang dapatku berikan selain doa yang berharga sempena hari kelahiranmu. :)

Jejak Kasih [ Edisi Berjumpa Kakak ]

Assalamualaikum w.b.t.

Hari ni aku jumpa akak aku yang no.4 tu.. aku ada 5 orang kakak taw.. ramai kan? Aku last jumpa akak aku ni sejak 2008, dan lepas tu tak pernah jumpa dia lagi disebabkan kekangan masa, jarak dan wang.. bila ada masa duit pulak tak de..bila ada duit masa pulak tak de..so, macam mana tu? Tapi even macam tu, kiorang still contact tau, tak de la x contact langsung kan..
Semalam akak aku tetiba telefon :

Akak : Hello, wei ko kat ne
Aku : Kat Ampang la, napa?
Akak : Aku kat KL ni, ko nak jumpa aku tak?
Aku : Mesti la nak..
Akak : Ok, kita jumpa kat Mid Valley sekarang.
Sambil tengok jam (masa tu pukul 6.30 ptg
Aku : Ok2, tunggu kat sana, jap lagi aku datang. Ok, bye.
Mood: Happy giler!

Tapi kan, tak de la akak aku cakap melayu dengan aku kan macam kat atas tu.. dia cakap bahasa bajau la, nanti aku tulis sebijik2 bahasa bajau macam yang kiorang borak kang korang tak faham pulak. :D
Encik tunang tolong hantarkan aku g jumpa akak aku, naik moto LC member dia.. sebab Nuovo dia road tax dah mati..hehe..
So, ni la akak aku tu.. muka kiorang sama tak?


Sape lagi comel? :D
Serba sedikit tentang akak aku ni.
Nama dia Rindiwati but kat rumah panggil Ating je.
Dia sekarang tinggal kat Kulim, dan bekerja sebagai Pegawai Pinjaman.. So, sesiapa yang nak buat pinjaman tu.. boleh la contact dia.. haha.*promote*

p/s : Bila la lagi jumpa macam ni kan, hope time aku kahwin nanti semua family aku dapat berkumpul semula. :)

Print Semula Tiket Airasia

Hello semua,

Hari ni aku nak share something dengan korang semua. Bagaimana nak print semula tiket airasia korang yang dah hilang.. tak kisah la korang perlukan tiket tu sebelum atau selepas berlepas. Tapi yang ni untuk sesiapa booking tiket melalui online je taw..Macam kes aku, tiket tu aku dah campak mana ntah sebab aku ingat tiket tu dah tak nak guna lagi.. tetiba lak opis aku minta salinan tiket untuk buat claim perjalanan.. aku pun gelabah nak cari tiket tu balik. So, bagi sesiapa yang nak cari balik tiket tu, bolehlah ikut cara kat bawah ni.

Cara-caranya ialah....

1- Mula-mula ingat email yang korang letak masa booking tiket hari tu.

Tiket Airasia Hilang></font></div><div style=

2- Buka email tu, pastu search perkataan "airasia travel itinerary" dalam email tu.
Tiket Airasia hilang

Korang akan dapat macam bawah ni
Tiket Airasia Hilang


3- Bila dah dapat, buka message yang korang dah detect tadi.
4- Tekan butang download all sebalah kanan tajuk tu ok.

Tiket Airasia Hilang
5- Lepas tu open file yang korang dah download tu.
Tiket Airasia Hilang

6- Lepas tu print! Kan dah siap. :D